Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τηλεόραση

“Η δική μας Μεταπολίτευση”: Η νέα ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ των Στάθη Καλύβα και Παναγή Παναγιωτόπουλου

Θα μεταδοθεί από το ΕΡΤNEWS και την ΕΡΤ1 αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, στις 23.00

20240523 50 Chronia Metapoliteusi Ekpompi ERT Backstage & Key Visuals For Anemon Prod / Thalia Galanopoulou

Το πρώτο επεισόδιο της νέας ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ «Η δική μας Μεταπολίτευση», που επιμελούνται και παρουσιάζουν ο Στάθης Καλύβας και ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, μεταδίδεται από το ΕΡΤNEWS και την ΕΡΤ1 αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, στις 23.00.

Η σειρά ντοκιμαντέρ, που αποτελείται από πέντε επεισόδια, πιάνει το νήμα της ελληνικής ιστορίας από τον Ιούλιο του 1974 φτάνοντας στο σήμερα. Καλύπτει τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση της δικτατορίας και τη δημιουργία νέων πολιτικών θεσμών, που εξακολουθούν να ρυθμίζουν τον πολιτικό μας βίο. Βασισμένη στον πλούτο των οπτικοακουστικών αρχείων της ΕΡΤ, η σειρά ντοκιμαντέρ αποτυπώνει με πρωτότυπο τρόπο τα καθοριστικά γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής. Αφηγείται, αλλά και ερμηνεύει, ολόκληρη την ιστορική περίοδο που αποκαλούμε Μεταπολίτευση.

Στόχος της σειράς δεν είναι η πλήρης, λεπτομερειακή και εγκυκλοπαιδική καταγραφή μιας σύνθετης ιστορικής πορείας μισού αιώνα, αλλά η ανάδειξη και ο σχολιασμός του στίγματος και της αίσθησης που δημιούργησαν οι πέντε αυτές δεκαετίες, έτσι όπως αποτυπώθηκαν τότε και ερμηνεύονται σήμερα. Πώς, δηλαδή, έζησαν και κατανόησαν οι άνθρωποι τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα τη στιγμή ακριβώς που διαδραματίζονταν. Η ιδιαίτερη αυτή προσέγγιση προέκυψε μέσα από τη συνεργασία ενός πολιτικού επιστήμονα, του Στάθη Καλύβα, και ενός κοινωνιολόγου, του Παναγή Παναγιωτόπουλου.

Το αφήγημά τους, καρπός εξαντλητικής έρευνας στα αρχεία της ΕΡΤ, που αποτελούν μοναδική και σπάνια ιστορική παρακαταθήκη, ανατρέχει στις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και αξιακές τομές που προκάλεσε η Μεταπολίτευση, κυρίως μέσα από την αμεσότητα της πρωτότυπης εικόνας και του λόγου των ανθρώπων-πρωταγωνιστών, αλλά και ανωνύμων. Το πρώτο επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο, μετά τη μετάδοσή του, για πέντε ημέρες στο ERTFLIX.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime την Δευτέρα 22/7

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου