Στον δεύτερο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ «Φάκελος: Διατροφή», η λάτρις του φαγητού και γκουρού της υγείας Νίκι Μιούλερ, με τη βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων, γιατρών και διατροφολόγων αποσαφηνίζει την επιστήμη, εξηγεί τις ετικέτες και ξετυλίγει τις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων.
Μέσα από μια σειρά διασκεδαστικών επιστημονικών πειραμάτων και γευστικών δοκιμών, ανακαλύπτουμε και μαθαίνουμε την αλήθεια για τα πάντα.
Από το πραγματικό περιεχόμενο των χυμών φρούτων και τον εθισμό στη σοκολάτα μέχρι τα οφέλη για την υγεία μας από τη χρήση του κάρι και των μπαχαρικών.
Και από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι τα επιδόρπια, τη ζάχαρη και τις γλυκαντικές ύλες.
Β΄ KΥΚΛΟΣ – «Fact or Fiction – Old Wives Tales»
Εξετάζουμε τροφές τις οποίες θεωρούμε κακές, αλλά στην πραγματικότητα είναι καλές:
Τα αβγά και τα θαλασσινά αυξάνουν τη χοληστερίνη – (όχι εντελώς αλήθεια)
Τα κορεσμένα λιπαρά μάς κάνουν κακό – (το λάδι καρύδας είναι καλό)
Το αλάτι κάνει κακό – (το επιτραπέζιο αλάτι κάνει κακό, το θαλασσινό αλάτι/αλάτι Ιμαλαΐων/ τα άλατα Epsom κάνουν καλό)
Το βούτυρο είναι κακό – Η μαργαρίνη είναι χειρότερη
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο τα φρέσκα – τα περισσότερα καταψύχονται άμεσα κι έτσι, διατηρούν περισσότερες θρεπτικές ουσίες
Τα λάδια χαμηλών λιπαρών σε σπρέι είναι καλύτερα από το λάδι – είναι γεμάτα βλαβερές χημικές ουσίες και δεν έχουν καμία θρεπτική αξία…
Δοξασίες των παλιών: Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα; Η κατανάλωση νερού σε βοηθά να χάσεις βάρος; Δοξασίες μιας γηραιάς Ασιάτισσας…
Λέει «είσαι αυτό που τρως».
Για παράδειγμα, για μαλλιά που γκριζάρουν από νεαρή ηλικία, προτείνει την κατανάλωση ταχινιού ολικής άλεσης, για να πάρουν χρώμα τα μαλλιά.
Ή για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου – όπως ο εγκέφαλος των χοίρων!
Ευκίνητα άκρα – πόδια κότας κτλ.
Κόκκινο κρέας/συκώτι – πολύ καλό για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου, για να αναπληρώνουν το αίμα στον οργανισμό τους!
Η κατανάλωση φωλιάς πουλιών, που φτιάχνεται από σάλιο χελιδονιών, λέγεται ότι κάνει το δέρμα να είναι λείο και ανοιχτόχρωμο.
Είναι ταμπού για τις εγκύους να καταναλώνουν ανανά/καρπούζι.
Γ΄ KΥΚΛΟΣ – «Smile if you can»
Στον τρίτο κύκλο συνεχίζεται η εξερεύνηση των καθημερινών διατροφικών μας συνηθειών.
Καταρρέουν μύθοι, αποκαλύπτονται μυστικά και μαθαίνουμε χρήσιμες πληροφορίες για τα φαγητά που τρώμε.
Ειδικοί για το φαγητό, διατροφολόγοι, σεφ και τεχνολόγοι τροφίμων απαντούν σε απορίες που πάντα είχαμε: πώς μαγειρεύεται το φαγητό στο αεροπλάνο, ποιες τροφές κάνουν καλό στα δόντια μας, πόσο αποτελεσματικές είναι πραγματικά οι βιταμίνες;
Οι πιο πολλοί άνθρωποι παραμελούμε τα δόντια μας όταν μιλάμε για τις διατροφικές μας συνήθειες.
Πώς μπορούμε να έχουμε πάντα αστραφτερό χαμόγελο και μυρωδάτη αναπνοή; Δέστε, μάθετε και χαμογελάστε!