Στη Βοστόνη των Φιλελλήλων και των Ελλήνων μάς ταξιδεύει η Μάγια Τσόκλη, «Στους δρόμους των Ελλήνων», την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, στις 18:00, στην ΕΡΤ1.
Η πόλη των δημοκρατικών παραδόσεων, του υψηλού μορφωτικού επίπεδου, χάρη στα περιώνυμα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και την αγάπη προς την αρχαία Ελλάδα, θα αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του αμερικανικού φιλελληνικού κινήματος κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παρά την κυβερνητική πολιτική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να παραμείνει ουδέτερη σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή υπόθεση. Εξάλλου, μεταξύ των πρώτων Ελλήνων που θα εγκατασταθούν στη πόλη, θα είναι και περίπου 40 παιδιά, ορφανά Ελληνόπουλα της Επανάστασης, που με μυθιστορηματικό τρόπο θα διασωθούν από τα πεδία των μαχών για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη Νέα Αγγλία.
Η μαζική μετανάστευση του πρώτου κύματος, που αρχίζει στα τέλη του 19ου αιώνα, θα φέρει Έλληνες στα εργοστάσια της Μασαχουσέτης, που γρήγορα θα οργανωθούν. Το 1892 εμφανίζεται η πρώτη ελληνική εφημερίδα και το 1899 ιδρύεται η ελληνική κοινότητα. Θα ακολουθήσουν ανεγέρσεις εκκλησιών, οι Έλληνες θα κατακτήσουν την εστίαση και μέσω της εκπαίδευσης θα ανέλθουν κοινωνικά. Σιγά σιγά, η Ομογένεια γίνεται σημαντικός παράγοντας στη ζωή της πόλης. Κορυφαία ιστορική στιγμή, ο Μαραθώνιος της Βοστόνης του 1946, όταν ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος Στυλιανός Κυριακίδης τερματίζει πρώτος…
Η Μάγια Τσόκλη συναντά τον παραδειγματικά δραστήριο πρόξενο της χώρας μας στη Βοστόνη, Στράτο Ευθυμίου και τον διευθυντή Πληροφορικής του MIT media lab, Μιχάλη Μπλέτσα. Γύρω από το Χάρβαρντ γνωρίζει τους δυο πιο αγαπητούς Έλληνες, τον κουρέα Γιώργο Παπαλυμπέρη και τον τσαγκάρη Χρήστο Σοΐλη. Η «angel investor» Μαρία Χατσόπουλος μάς μεταφέρει τη μεγάλης της αισιοδοξία για τον δυναμισμό της νέας γενιάς Ελλήνων επιχειρηματιών και την εμπιστοσύνη της στις δυνατότητες της χώρας μας. Η εκπομπή ολοκληρώνεται στην κοινότητα του Watertown, στο τριών γενεών γραφείο τελετών της οικογένειας Φάγγα, και στο διάσημο γαλήνιο κοιμητήριο Mount Auburn, όπου ο σύγχρονος Φιλέλληνας James Stone μάς υπενθυμίζει τη γοητεία της γλώσσας μας.
Το μοντάζ του επεισοδίου έχει επιμεληθεί η Δέσποινα Αλεξοπούλου.
Φωτογραφικό υλικό 9ου επεισοδίου
«Στους δρόμους των Ελλήνων»
Μέσα από τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ, η ομάδα τού «Ταξιδεύοντας», η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ο σκηνοθέτης Χρόνης Πεχλιβανίδης, ξαναπαίρνουν τα μονοπάτια του κόσμου ακολουθώντας –αυτή τη φορά– τους δρόμους της ελληνικής Διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με τρυφερότητα και αντικειμενικότητα καταγράφουν τον σύγχρονο ελληνισμό και συναντούν εκπροσώπους της Ομογένειας, που μέσα από το προσωπικό, οικογενειακό τους αφήγημα διηγούνται ουσιαστικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
Φιλοδοξία της σειράς «Στους Δρόμους των Ελλήνων» και των συντελεστών της είναι, μέσα από τα επεισόδια του ντοκιμαντέρ, που μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 κάθε Κυριακή στις 18:00, οι τηλεθεατές να έχουν μια καθαρή εικόνα τόσο της Ιστορίας και των μεγάλων ρευμάτων μαζικής μετανάστευσης, που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Αμερική, όσο και της σημασίας που αποτελεί σήμερα για τον Ελληνισμό το τεράστιο κεφάλαιο της Ομογένειας.
Κάποια επεισόδια είναι ιστορικά, όπως αυτό της Πρώτης Άφιξης, αποτέλεσμα της σταφιδικής κρίσης που έπληξε την Πελοπόννησο και ολόκληρη την Ελλάδα τη δεκαετία του 1890. Άλλα είναι θεματικά, όπως το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας για την Ομογένεια με κεντρική την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. Άλλα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες όπως το ιδιαίτερα συγκινητικό, αφιερωμένο στους Έλληνες Εβραίους μετανάστες επεισόδιο. Η εκπομπή μπαίνει σε μουσεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, συλλόγους, και ελληνικά εστιατόρια. Παρακολουθεί μαθήματα, γιορτές, λειτουργίες και εκθέσεις…
Στους «Δρόμους των Ελλήνων» χαρίζουν τις πολύτιμες ιστορίες τους πολύ διαφορετικοί άνθρωποι. Κάποιοι εκπροσωπούν τον παλιό κόσμο, κάνοντάς μας να συγκινηθούμε και να χαμογελάσουμε, κάποιοι αντίθετα ανοίγουν παράθυρα στο μέλλον, καταρρίπτοντας διαχρονικά στερεότυπα.
Ιστορικός σύμβουλος είναι ο πολυγραφότατος Αλέξανδρος Κιτροέφ, ειδικός σε θέματα ελληνικής Διασποράς.
Σενάριο-παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Αρχισυνταξία-Έρευνα: Ιωάννα Φωτιάδη, Μάγια Τσόκλη
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου
Σκηνοθεσία-Κινηματογράφηση: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης, Ναθανήλ Ναθαναήλογλου, Γιάννης Νταρίδης, Αργύρης Κωνσταντινίδης
Εταιρεία παραγωγής: Onos Productions