** «Αν δεν υπάρχουν ειδήσεις, στείλε φήμες!». Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι η έκφραση αυτή, που αποτέλεσε τον τίτλο ενός πολύ επιτυχημένου βιβλίου για τις ζαβολιές της αμερικανικής δημοσιογραφίας αλλά και για τις «θανάσιμες» σχέσεις της με την εξουσία, μας έρχεται από την Αμερική. Οπου ο Τύπος έχει κάνει συνταρακτικές, κατά καιρούς, αποκαλύψεις για αυθαιρεσίες της εξουσίας.
** Η παραπάνω φράση ανήκει στον εκδότη της πρώτης αμερικανικής εφημερίδας, ο οποίος έκανε αυτήν την ελάχιστα υπεύθυνη προτροπή σε συντάκτη του που κάλυπτε τον αμερικανικό εμφύλιο και σε μία στιγμή προσωρινής ανακωχής δεν είχε ειδήσεις να στείλει!
** Κατά σύμπτωση και με κάποιες αναλογίες, η ιστορία επαναλήφθηκε πριν από χρόνια κατά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, καθώς τότε έβγαιναν στη δημοσιότητα μόνον οι ειδήσεις που βόλευαν τους πρωταγωνιστές του πολέμου εκείνου για τα όσα τραγικά συνέβαιναν εκεί.
** Να θυμίσουμε, μάλιστα, ότι είχε αποσυρθεί με εντολή της κυβέρνησης Κλίντον το CNN, όχι μόνο για να το προστατεύσουν, αφού επρόκειτο να κτυπηθεί ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Βελιγραδίου, αλλά και διότι, πιθανώς, σε μία έκρηξη επαγγελματικής συνείδησης, το αμερικανικό κανάλι θα μπορούσε να δείξει στον κόσμο εικόνες βαρβαροτήτων που δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν.
** Η όποια εξουσία πάντως επιχειρεί να φιμώσει τον Τύπο και γενικώς τα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά ή έντυπα, βρίσκει αντίσταση στην εμμονή δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές να καταγράφουν, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, τα όσα συμβαίνουν και με κάθε τρόπο να μεταφέρουν στις πατρίδες τους και, δι’ αυτών, σε ολόκληρο τον κόσμο, την πραγματική εικόνα των γεγονότων.
** Συνεχώς επιβεβαιώνεται -πολύ περισσότερο όταν οι δημοσιογράφοι πέφτουν θύματα του καθήκοντός τους- ότι η Τέταρτη Εξουσία αποτελεί κάρφος στο μάτι των πολιτικών ηγεσιών που δεν αντέχουν την αλήθεια και, πολύ περισσότερο, την αλήθεια όταν τη μαθαίνουν οι λαοί.