** Σε σχέση με την κατάσταση στον Τύπο μέχρι πριν από 7-8 χρόνια τα πράγματα έχουν εξελιχθεί ακόμη χειρότερα.
** Άλλες εποχές οι σημερινές κυκλοφορίες ήταν αδιανόητες. Ασφαλώς και έχουν αλλάξει οι πηγές πληροφόρησης. Σε συνδυασμό δε με τον αγχωτικό τρόπο ζωής και με την ανάγκη για ταχεία ενημέρωση -από όσους τουλάχιστον αισθάνονται την ανάγκη να παραμένουν ενημερωμένοι- το πλήγμα για τις εφημερίδες άρχισε σταδιακά να γίνεται μεγάλο.
** Εχει γίνει ένα μεγάλο λάθος στο οποίο έχουν υποπέσει και οι εφημερίδες αλλά και οι αναγνώστες. Εφ’ όσον κάθε πλευρά συνειδητοποιήσει το δικό της λάθος, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης στον Τύπο. Όχι άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα. Αρκεί και ο Τύπος να εκμεταλλευθεί το τρέχον διάστημα στο οποίο -όπως όλοι οι επαίοντες ανά τον κόσμο ομολογούν- ο εμφανιζόμενος ως μεγάλος αντίπαλος του Τύπου, το ιντερνετ, παραμένει ακόμη με πολύ χαμηλή την αξιοπιστία του.
** Ποιο είναι το λάθος της κάθε πλευράς. Όσον αφορά στις εφημερίδες, όπως έχει επισημάνει και άλλη φορά η συγκεκριμένη στήλη, ο Τύπος επεχείρησε να ενδυθεί ένα άλλο ένδυμα, περισσότερο εικονογραφικό και λιγότερο αναλυτικό, πέφτοντας στην παγίδα των γρήγορων αντιπάλων του που ήσαν -με χρονική σειρά- πρώτα η τηλεόραση και μετά το Διαδίκτυο.
** Επιπτώσεις υπήρξαν και στο εξωτερικό αλλά όχι στον εντυπωσιακό, έως και τρομακτικό, βαθμό που συνέβη στην χώρα μας. Όταν οι εφημερίδες ξαναβρούν τον ρόλο τους τον αναλυτικό -που δεν μπορούν ούτε η τηλεόραση ούτε το Ίντερνετ, ακόμη τουλάχιστον, να παίξουν- τότε η ανάκαμψη θα έλθει.
** Συνάρτηση των παραπάνω είναι και το λάθος που διέπραξαν και οι αναγνώστες, πιστεύοντας, τα τελευταία χρόνια, ότι μπορεί να θεωρούνται ενημερωμένοι, με μια ματιά στην τηλεόραση και άλλη μια στους τίτλους των ενημερωτικών sites στο Διαδίκτυο. Όμως και για τη δουλειά του, και για τις επενδύσεις του, και για την διαμόρφωση των προοπτικών του αλλά και για να είναι υπεύθυνος πολίτης, ο αναγνώστης πρέπει να γνωρίζει τι βρίσκεται πίσω από κάθε αράδα είδησης. Και αυτό είναι δουλειά της εφημερίδας και μόνο…