Connect with us

Hi, what are you looking for?

Media Insider

Σοφία Μπεκατώρου στη Σάσα Σταμάτη: «Πριν το πω μίλησα στα παιδιά μου»

Της Σάσας Σταμάτη

 

H πρωταγωνίστρια των ημερών και χρυσή ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, μετά τη γενναία αποκάλυψή της για σεξουαλική κακοποίησή της και το κίνημα συμπαράστασης από παντού, μιλάει αποκλειστικά στην «ΟΝ time» για την αγάπη του κόσμου στο πρόσωπό της, τα παιδιά της, αλλά και για το
τι θα ήθελε να γίνει σχετικά με το θέμα.

 

Πώς αισθάνεσαι για αυτό το κύμα συμπαράστασης του κόσμου;

 

Είμαι συγκλονισμένη και είμαι πολύ ευτυχισμένη που βλέπω ότι ο κόσμος είναι πραγματικά ευαισθητοποιημένος και έχει τη διάθεση να ζήσει σε μια πιο υγιή κοινωνία και που όλοι μαζί πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε ένα ξεκίνημα για μια μεγάλη αλλαγή. Να νιώθουμε όλοι πιο ασφαλής. Περιβάλλοντα όπως ο αθλητισμός να έχουν την
υγιή μορφή τους και να τον απολαμβάνουμε και να βάζουμε τα παιδιά μας μέσα στο αθλητικό κύμα, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, να δημιουργήσουμε και φορείς, αλλά και τους τρόπους έτσι ώστε κανένας να μη νιώθει μόνος και κανένας να μη φοβάται. Να μην υπάρχει αυτή η κατάχρηση εξουσίας σε οποιονδήποτε, φυσικά, τομέα.

 

Από εδώ και πέρα, που άνοιξες αυτόν τοδρόμο, ποια θα ήταν για σένα η ηθική δικαίωση;

Θα ήθελα να υπάρχουν οι δομές και οι τρόποι έτσι ώστε να ζήσουμε σε καθαρό αθλητικό περιβάλλον, οι αθλητές να μπορούν να αθλούνται και να φέρνουν την Ελλάδα μας ψηλά, όπως το θέλουμε. Οι φορείς να είναι υποστηρικτικοί, να βοηθούν την εκπαίδευση των παιδιών και να προάγουν τις ηθικές αξίες.

 

Μετάνιωσες που δεν το είπες νωρίτερα;

 

Δεν μπορούσα να το πω νωρίτερα. Είναι οι καταστάσεις τέτοιες, που το κλίμα δεν ευνοεί να μιλήσει κανένας και γι’ αυτό, όπως βλέπετε, και μετά από τόσα χρόνια… χρειάζεται πολύς καιρός να ζήσει με αυτό και να μπορέσει να το πει δημοσίως.

 

Τα παιδιά σου τι σου είπανε;

 

Το έχω συζητήσει με τα παιδιά μου. Τους έχω εξηγήσει τι γίνεται και ήταν μια αφορμή και για μένα να μιλήσω για το θέμα της σεξουαλικότητας και της βίας και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, πώς πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα του άλλου.

 

Από εδώ και πέρα για αυτόν τον άνθρωπο τι θα ήθελες να συμβεί;

 

Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο, γιατί στις 20 του μηνός (αύριο) θα κληθώ στον εισαγγελέα να κάνω κατάθεση και μόλις κάνω την κατάθεση, θα μπορώ να σας πω περισσότερα.

 

Σακελλαροπούλου: Η Σοφία έσπασε τη σιωπή!Να πάψει πλέον η ενοχοποίηση των θυμάτων

 

Η θαραλλέα στάση της Σοφίας Μπεκατώρου θα συμβάλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά τη συνάντησή της με τη χρυσή oλυμπιονίκη στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου: «Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή».

 

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συνάντησή τους ήταν μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης, αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. «Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τα μετάλλια, ο θάνατος της αδελφής της και το διαζύγιο

 

Η Χρυσή ολυμπιονίκης με τις ξεχωριστές διακρίσεις και τα 10 μετάλλια κατάφερε να χτίσει μια σπουδαία καριέρα και σήμερα να αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αθλήτριες που πέρασαν από το χώρο της ιστιοπλοΐας. Η Σοφία Μπεκατώρου ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα σε ηλικία 8 ετών. Στα 14 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Βαλκανίων στην κατηγορία των «Όπτιμιστ» και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε δύο ολυμπιακές διοργανώσεις, κατακτώντας χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, και χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο, το 2008. Το 2016, στους Ολυμπιακούς του Ρίο, έγινε η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος που εισήλθε σε Ολυμπιακό Στάδιο κατά τη διάρκεια τελετής έναρξης, από καταβολής σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Πέρα απ’ αυτό, μετράει επτά συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο, και τρία χρυσά σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης ταγματάρχης του Στρατού Ξηράς.

 

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Σε συνέντευξή της το 2016 στο gazzetta.gr είχε εξομολογηθεί ότι στο σπίτι της υπήρχε ενδοοικογενειακή βία: «Δεν είχαμε καθόλου εύκολη οικογενειακή ζωή. Ούτε ήμασταν μία απλή οικογένεια. Αυτό το κατάλαβα στην πορεία των χρόνων, όταν διαπίστωσα ότι υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει χωρίς τρομερές ψυχικές πληγές. Οι γονείς μου δεν ήταν διαζευγμένοι, αλλά στο σπίτι υπήρχαν θέματα που έπρεπε να διαχειριστώ από πολύ μικρή ηλικία και αυτό δεν ήταν εύκολο».

Ο γάμος, τα δύο παιδιά και το διαζύγιο

Η Σοφία Μπεκατώρου υπήρξε παντρεμένη με τον αθλητή και προπονητή Ανδρέα Κοσματόπουλο, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Τζώρτζια. Ο γάμος τους έλαβε τέλος το 2016. Σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα» είχε αναφέρει: «Με τον πρώην σύζυγό μου δεν θα πάψουμε ποτέ να είμαστε οικογένεια, δεν μένουμε όμως μαζί πια – επιπλέον, είχε και τον ρόλο του προπονητή μου. Μέσα σε μια σεζόν, λοιπόν, έχασα την αδελφή μου, χώρισα και εκ των πραγμάτων ήμουν υποχρεωμένη να αλλάξω προπονητή».

 

Οικογενειακή τραγωδία

Η Σοφία Μπεκατώρου έχει έναν αδελφό και είχε μια μεγαλύτερη κατά επτά χρόνια αδελφή, τη Βάρια Μπεκατώρου. Η χρυσή ολυμπιονίκης παραδέχεται ότι ως παιδί δεν έζησε την αδελφή της, αφού όταν εκείνη ήταν 10 χρονών, η αδελφή της μετακόμισε στη Γερμανία για σπουδές. Το 2015, όταν η Βάρια διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο, η Σοφία παράτησε τους αγώνες στην Αγγλία και έτρεξε κοντά της. Η Βάρια χειρουργήθηκε, πάλεψε σκληρά για να σταθεί στα πόδια της, όμως τον Ιανουάριο του 2016 η απειλή επέστρεψε και οι γιατροί τους ανακοίνωσαν ότι πλέον δεν υπάρχει καμία ελπίδα. «Η Βάρια έζησε δύο μήνες μετά την τελική διάγνωση, όσο ακριβώς μου είχαν πει. Ήταν πολύ σημαντικές αυτές οι στιγμές. Αυτοί οι δύο μήνες ήταν πολύ σημαντικοί γιατί ουσιαστικά προσπαθούσα να προετοιμάσω τον εαυτό μου γι’ αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Στόχος μου ήταν να περάσει όσο καλύτερα γίνεται το χρόνο που της απέμενε.  Υπήρχαν στιγμές που είχε ψυχωσικά επεισόδια και νόμιζε ότι θέλουμε να της κάνουμε κακό. Υπήρχαν όμως οι στιγμές που ένιωθε τη στοργή και την αγάπη μου, όταν την έπαιρνα αγκαλιά για να την πάω στην τουαλέτα.

 

Μία από αυτές τις φορές που είχε κάνει επεισόδιο της λέω αστειευόμενη, με ύφος: “Την πάτησες τώρα, τώρα θα σε πάρω αγκαλιά. Βάρια, πάμε, θυμήσου ό,τι έχεις κάνει και άσε τα δεν μπορώ…” Και όταν την αγκάλιασα, μου είπε: “Το ξέρω ότι με αγαπάς, το νιώθω”. Αυτά τα λόγια μου δίνουν δύναμη και κουράγιο κάθε μέρα. Μου έλειψε και δεν μπόρεσα να τη ζήσω χρόνια τώρα. Λόγω της ζωής που έκανα και του πρωταθλητισμού, των ταξιδιών, των υποχρεώσεων… Δεν έζησα την αδελφή μου και αυτούς τους 8 τελευταίους της μήνες την έζησα και μετάνιωσα που δεν φρόντισα από δικής μου πλευράς να έχουμε περισσότερο χρόνο μαζί. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω»

 

Αύριο (Τετάρτη) η κατάθεση στον εισαγγελέα

 

Ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει όσα έχει δημοσίως καταγγείλει για βιασμό της πριν από 23 χρόνια θα βρεθεί αύριο η Σοφία Μπεκατώρου. Η ίδια έλαβε κλήση για κατάθεση από τον αρμόδιο εισαγγελέα που ερευνά την τόσο σοβαρή αυτή υπόθεση, για την οποία μάλιστα υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση
της προϊσταμένης της Eισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

■ Νωρίτερα, ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν πως η oλυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου δεν επιθυμεί τη νομική της εκπροσώπηση από τους ίδιους εξέδωσαν οι Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η ανακοίνωση των δύο δικηγόρων έχει ως εξής: «Αργά χθες το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι η Ολυμπιονίκης κα Σοφία Μπεκατώρου δεν επιθυμεί να συνεχισθεί η εκπροσώπησή της από την νομική ομάδα των Ζωής Κωνσταντοπούλου και Νίκου Κωνσταντόπουλου. Βασική πρόθεση και ελπίδα της υπεράσπισης ήταν να ξεσκεπαστεί συνολικά για τη χώρα ένας κύκλος υποθέσεων εκμετάλλευσης και κακοποίησης, που αφορά νέες και νέους, και που εκτείνεται εντός και εκτός αθλητισμού. Ευχόμαστε την κα Μπεκατώρου πολλή δύναμη στον δύσκολο αγώνα να αλλάξουν τα πράγματα».

Στο μεταξύ, ο αδελφός της Σοφίας Μπεκατώρου προειδοποιεί: «Ελπίζω κανείς βουλευτής ή υπουργός/δικηγόρος να μην αναλάβει την υπεράσπιση του φερόμενου βιαστή της αδελφής μου…»

 

Το κίνημα κατά της σεξουαλικής βίας

 

Το παγκόσμιο κίνημα «Me Too» δημιουργήθηκε το 2006 στις ΗΠΑ από την ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ. Στηρίζει τους επιζώντες σεξουαλικής βίας να δημοσιοποιήσουν τις ιστορίες τους και να μην κατηγορούν τους εαυτούς τους. Έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο τον Οκτώβριο του 2017 μετά από τη δημοσίευση καταγγελιών για βιασμό και παρενόχληση εναντίον του φυλακισμένου σήμερα παραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν.

 

Πολλές διάσημες ηθοποιοί τάχθηκαν ανοιχτά με το κίνημα στο twitter και μίλησαν ανοιχτά για τη σεξουαλική βία την οποία υπέστησαν στο λαμπερό κόσμο του κινηματογράφου. Οι αποκαλύψεις πυροδότησαν μία σειρά καταγγελιών και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως τον αθλητισμό, την πολιτική, τα ΜΜΕ κ.ά. Η συζήτηση για τη σεξουαλική βία άνοιξε και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο.

 

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα OnTime την Τρίτη 19 Ιανουαρίου

 

 

 

Δείτε επίσης

Time Out

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως στις 25 Σεπτεμβρίου

Time Out

13 και 14 Σεπτεμβρίου

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου