Ένα από τα βασικά προβλήματα του κλάδου των ΜΜΕ είναι οι οφειλές των εκδοτικών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κυρίως προς τα Ταμεία, αφού η βιωσιμότητά τους συνδέεται άμεσα, εκτός των άλλων, και με την υγειονομική ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις που επιμένουν να μην καταβάλλουν, ως οφείλουν, τις εισφορές. Και ενώ θα περιμέναμε μπροστά σε αυτόν τον επικίνδυνο παραλογισμό να υπάρξει άμεση αντίδραση από την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων, αντ’ αυτού επικρατεί απόλυτη σιωπή. Το δίδυμο των Χατζηνικολάου – Φιλιππάκη, που ηγείται της Ενωσης των εκδοτών, από την οποία απουσιάζουν όλοι οι μεγάλοι εκδότες (Αλαφούζος – «Καθημερινή», Μαρινάκης – «Βήμα», «Νέα» και Καραμήτσος – «Πρώτο Θέμα») οφείλει να ασχοληθεί με το γιγαντιαίο ζήτημα των οφειλών των εκδοτικών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.
Κανονικά θα έπρεπε να είναι το πρώτο και βασικό ζήτημα που θα έπρεπε να επιλύσουν. Μέχρι σήμερα, η ΕΙΗΕΑ δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα, δείχνοντας ότι δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της. Προφανώς, η μη προτεραιοποίηση από τη διοίκηση της Ενωσης Ιδιοκτητών του θέματος των οφειλών των εκδοτών προς το Δημόσιο έχει να κάνει με τα άλλα, πιο επείγοντα ζητήματα του κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι οι Χατζηνικολάου – Φιλιππάκης άμεσα θα εντάξουν στην ατζέντα τους και το νευραλγικής σημασία θέμα.
Ωστόσο, μέχρι τότε, τόσο ο υπουργός Απασχόλησης, Γιάννης Βρούτσης, όσο και η γενική γραμματέας, Αννα Στρατινάκη, οφείλουν να φέρουν στο δημόσιο ταμείο τους κακοπληρωτές εκδότες. Το αυτό είναι υποχρεωμένος
να πράξει και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος θα έχει η
επιλογή να ζητηθεί από τις εκδοτικές επιχειρήσεις να πράξουν αυτό που πράττουν όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι.
Η ιδανική εξέλιξη θα ήταν η ΕΙΗΕΑ να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να εκθέσει στην Πολιτεία όσους
εκδότες με την πρακτική τους ναρκοθετούν τη βιωσιμότητα των Ταμείων.