Ένα εύκολο, νόστιμο και θρεπτικό πιάτο από τα χέρια του Άκη Πετρετζίκη
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
Για τη σάλτσα
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκ. σκόρδο
- 200 γρ. πιπεριές jalapeños
- 250 γρ. ντοματίνια
- 330 ml μπίρα, ξανθιά
- αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τα τάκος
- 450 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 280 γρ. αραβικές πίτες, μικρές
- 1/4 ματσάκι κόλιανδρο
- 1 κ.σ. δυόσμο
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σάλσα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια και χωρίζουμε τις φλούδες του. Τις βάζουμε στο τηγάνι μαζί με τα σκόρδα.
- Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι μαζί με τα κρεμμύδια.
- Βάζουμε στο τηγάνι και τα ντοματίνια και ψήνουμε τα λαχανικά 3-4 λεπτά για να πάρουν καπνιστό άρωμα και γεύση.
- Σβήνουμε με τη μπίρα, προσθέτουμε αλάτι, το ελαιόλαδο και καλύπτουμε με το καπάκι. Βράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, για 30 λεπτά να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλσα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Για τα τάκος
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά για να βράσει.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μαυρομάτικα, αλάτι και βράζουμε για 15 λεπτά να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε στο τηγάνι που ήταν η σάλτσα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ για να σπάσουν ελαφρά τα φασόλια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε μια φόρμα για muffins ανάποδα. Τοποθετούμε τις μισές αραβικές πίτες και ψήνουμε για 4-5 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες πίτες.
Για τη σύνθεση
- Ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο και τον δυόσμο και βάζουμε τον μισό στο τηγάνι με τα φασόλια.
- Γεμίζουμε την κάθε πίτα με το μείγμα με τα φασόλια, βάζουμε σάλσα, 1 κ.σ. από το γιαούρτι, τον κόλιανδρο και σερβίρουμε.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί: