Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου ξεκίνησε. Το 2021 σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν και τη θέση του θα πάρει το 2022, με την ελπίδα να έρθουν καλύτερες μέρες.
Άπαντες λοιπόν, ετοιμάζονται για το εορταστικό τραπέζι, όπου την τιμητική της έχει παραδοσιακά η βασιλόπιτα.
Φτιάχνεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κόβεται λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος. Σύμφωνα με την ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση έχει τις ρίζες της στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.
Στο εσωτερικό της τοποθετείται ένα νόμισμα και πάνω της γράφεται ο αριθμός του νέου έτους.
Τι χρειάζεται για την παρασκευή της;
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. μαργαρίνη
- 350 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 200 γρ. χυμός φρ. πορτοκάλι
- 150 γρ. κονιάκ
- 1/2 κουτ. σούπας κανέλα
- 1/4 κουτ. σούπας γαρύφαλλο
- 150 γρ. καρυδόψιχα
- 2 βανίλιες
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- ζάχαρη άχνη
Πώς τη φτιάχνουμε
- Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την ζάχαρη στο μίξερ για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
- Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι, το κονιάκ και τον χυμό.
- Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε αντικολλητικό ταψί 28 εκατοστών καλά βουτυρωμένο και «κρύβουμε» ένα νόμισμα στο εσωτερικό της.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για 35 λεπτά.
- Όταν ψηθεί αφήνουμε τη βασιλόπιτα στο ταψί για λίγα λεπτά.
- Την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Τέλος πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και γράφουμε με σοκολάτα το 2022.