Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Γαλοπούλα στη χύτρα ταχύτητας

Γαλοπούλα

Συστατικά:

Για το γλάσο
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. μέλι
1 κ.σ. μουστάρδα
50 γρ. κονιάκ
αλάτι
πιπέρι
1 στικ κανέλα
1 αστεροειδή γλυκάνισο

Για τη γαλοπούλα
3 1/2 κιλά γαλοπούλα
αλάτι
πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κλ. δεντρολίβανο
2 κλ. θυμάρι
1 στικ κανέλα
20 γρ. τζίντζερ
1 σκ. σκόρδο
1 αστεροειδή γλυκάνισο

Για τη σάλτσα
2 καρότα
1 κρεμμύδι
2 στικ σέλερι
20 γρ. τζίντζερ
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
1 σκ. σκόρδο
2 κλ. δεντρολίβανο
2 κλ. θυμάρι
100 γρ. κρασί κόκκινο
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα
λαχανάκια Βρυξελλών, βρασμένα
καρότα baby, βρασμένα
δαμάσκηνα, αποξηραμένα
βερίκοκα, αποξηραμένα

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

Για το γλάσο

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το κονιάκ, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, τον γλυκάνισο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για να λιώσει το μέλι και η μουστάρδα.

Βράζουμε 2-3 λεπτά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.

Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

 

Για τη γαλοπούλα

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στην επιφάνεια εργασίας μας.

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά της και εσωτερικά, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Γεμίζουμε με το δεντρολίβανο, θυμάρι, την κανέλα, το τζίντζερ, το σκόρδο και τον γλυκάνισο.

Δένουμε το πόδια με σπάγκο και μεταφέρουμε μέσα στη χύτρα ταχύτητας.

 

Για τη σάλτσα

Βάζουμε στη χύτρα τα καρότα, το κρεμμύδι, τα σέλερι και το τζίντζερ σε μεγάλα κομμάτια.

Προσθέτουμε τους γλυκάνισους, το σκόρδο, δεντρολίβανο, το θυμάρι, το κρασί, τον χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι.

Κλείνουμε το καπάκι, τοποθετούμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη (2) και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.

Αποσυμπιέζουμε, ανοίγουμε το καπάκι και κλείνουμε τη φωτιά.

 

Για τη σύνθεση

Αφαιρούμε τη γαλοπούλα από τη χύτρα ταχύτητας και τη βάζουμε σε ένα ταψί με σχάρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.

Απλώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Ψήνουμε για 10-15 λεπτά για να πάρει χρώμα.

Παράλληλα, σουρώνουμε τη σάλτσα από τη χύτρα ταχύτητας σε ένα κατσαρολάκι. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε σε μια κούπα 2 κ.σ. νερό, 1 κ.σ. κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με τη σάλτσα, ανακατεύουμε με σύρμα χειρός και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.

Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σερβίρουμε με τη σάλτσα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα καρότα baby βρασμένα και αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα.

Δείτε επίσης

Time Out

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως στις 25 Σεπτεμβρίου

Time Out

13 και 14 Σεπτεμβρίου

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου