Συστατικά
300 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 αβγά, μεσαία
2 γρ. μαστίχα
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
1 κ.γ. μαχλέπι, σε σκόνη
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
100 γρ. καρύδια, τριμμένα
βούτυρο, για τη φόρμα
αλεύρι γ.ο.χ., για τη φόρμα
Για τη σύνθεση
400 γρ. βουτυρόκρεμα
500 γρ. ζαχαρόπαστα λευκή
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στο αέρα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα βούτυρο και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε πολύ αργά το κρύο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα και τη χτυπάμε να γίνει σκόνη. Αν σπάει δύσκολα τότε βοηθάμε με 1 κ.γ. ζάχαρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο, το μαχλέπι, το μπέικιν, αλάτι και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και βάζουμε, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα στερεά υλικά.
Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα με αποσπώμενη βάση 25 εκ. που έχουμε απλώσει βούτυρο και αλεύρι.
Βάζουμε το φλουρί και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σύνθεση
Χτυπάμε 200 γρ. βούτυρο στο μίξερ με 200 γρ. ζάχαρη άχνη για να φτιάξουμε μια βουτυρόκρεμα και την αφήνουμε στην άκρη. Συνολικά θα χρειαστούμε 200 γρ. από τη βουτυρόκρεμα.
Τοποθετούμε τη ζαχαρόπαστα σε μια επιφάνεια σιλικόνης και την ανοίγουμε με έναν πλάστη.
Ανοίγουμε περίπου 30-35 εκ. ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλη τη βασιλόπιτα.
Απλώνουμε τη βουτυρόκρεμα σε όλη την επιφάνεια της βασιλόπιτας και καλύπτουμε με τη ζαχαρόπαστα. Κόβουμε τα κομμάτια της ζαχαρόπαστας που περισσεύουν και ισιώνουμε με το ειδικό εργαλείο για ζαχαρόπαστα.
Στολίζουμε με χριστουγεννιάτικα σχέδια από ζαχαρόπαστα και σερβίρουμε.
Καλή χρονιά!