Συνταγές

Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου του Άκη

Συστατικά:

Για το crumble

250 γρ. ψωμί για τοστ, τριμμένο
125 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα γαρίφαλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

 

Για τη γέμιση

320 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
250 γρ. ζαχαρούχο γάλα
125 γρ. τυρί κρέμα
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
20 γρ. βρώσιμα κονφετί

 

Για τη σύνθεση

80 γρ. βούτυρο
50 γρ. μέλι
20 γρ. βρώσιμα κονφετί

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

Για το crumble

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

Βάζουμε σε ένα μπολ το ψωμί του τοστ, την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, την κανέλα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Ανακατεύουμε το crumble και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

 

Για τη γέμιση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πήξει. Η κρέμα θα αρχίζει να πήζει σιγά-σιγά και στην αρχή θα πάρει την υφή ενός αραιού γιαουρτιού. Προσοχή! Δεν την ανακατεύουμε παραπάνω γιατί θα κόψει.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μεταφέρουμε τη σαντιγί σε ένα μπολ.

Βάζουμε μέσα στον κάδο του μίξερ το ζαχαρούχο γάλα, το τυρί κρέμα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τη σαντιγί, τα βρώσιμα κονφετί, και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα προσέχοντας να μη χάσουμε όγκο από τη σαντιγί. Εάν το μείγμα δεν έχει αφρατέψει, βάζουμε τον κάδο ξανά στο μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.

 

Για τη σύνθεση

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το μέλι, και αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το crumble και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στρώνουμε σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20×20 εκ. μια διαφανή μεμβράνη και βάζουμε το μισό crumble.

Προσθέτουμε όλη τη γέμιση, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο crumble, και βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει το μείγμα.

Πασπαλίζουμε με τα βρώσιμα κονφετί, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com

Δείτε επίσης

Time Out

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως στις 25 Σεπτεμβρίου

Time Out

13 και 14 Σεπτεμβρίου

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή-απόδοση του περιεχομένου του ιστοτόπου, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλου, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © 2023 Media.gr - Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 188, 17671, Καλλιθέα Αττικής, Τηλ: 2111091100
Μέλος του

Exit mobile version