Συνταγές

Παραδοσιακή χυλωμένη φασολάδα

Αν και ταπεινό πιάτο η φασολάδα, όταν είναι μαγειρεμένη σωστά με βραστερά φασόλια, και σερβίρεται χυλωμένη και καυτή σε βαθιά πιάτα, με τα απαραίτητα συνοδευτικά (φρέσκο ψωμί, ελιές ή και φέτα και για τους πιο μερακλήδες με καπνιστή ρέγκα) είναι από τα πιο χορταστικά και λατρεμένα φαγητά του χειμώνα, που απολαμβάνουν όλοι.

Υλικά:

½ κιλού φασόλια

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πράσο, σε λεπτές φέτες

1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες

3 καρότα, σε λεπτές φέτες

½ κουταλιά σούπας πάπρικα

1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας

500 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα

2 φύλλα δάφνης

¼ ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο κρύο νερό για τουλάχιστον 8 ώρες.

Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, καλύπτοντάς τα με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, αφήνουμε το νερό να βράσει για 5 λεπτά και αλλάζουμε το νερό.

Ξαναρίχνουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, καλύπτουμε με ζεστό νερό (περί τα 5 εκατ. πάνω από τα φασόλια) και βάζουμε στην φωτιά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια να μαγειρευτούν για περίπου 30-35 λεπτά με μισάνοιχτο καπάκι.

Στη μέση περίπου του μαγειρέματος ξαφρίζουμε 2-3 φορές την επιφάνεια του νερού, με τρυπητή κουτάλα και αλατίζουμε το νερό.

Παράλληλα σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα καρότα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε την πάπρικα και τον πελτέ, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πιπερίτσα και τη δάφνη, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 6-8 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και μεταφέρουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα με τα φασόλια.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε την φασολάδα να σιγομαγειρευτεί για επιπλέον 30 λεπτά χωρίς καπάκι, ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο και ανακατεύουμε.

Τέλος, περιχύνουμε την φασολάδα με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Σερβίρουμε την φασολάδα ζεστή, πασπαλισμένη με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δείτε επίσης

Time Out

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως στις 25 Σεπτεμβρίου

Time Out

13 και 14 Σεπτεμβρίου

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή-απόδοση του περιεχομένου του ιστοτόπου, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλου, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © 2023 Media.gr - Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 188, 17671, Καλλιθέα Αττικής, Τηλ: 2111091100
Μέλος του

Exit mobile version