Ιδανικό για την περίοδο της νηστείας
Υλικά
350γρ. κολοκύθα τριμμένη
400γρ. ζάχαρη μαύρη
250γρ. νερό
120γρ. αμύγδαλα σπασμένα
130ml ελαιόλαδο
600γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
κανέλα
1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο (για την φόρμα)
1 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική (για την φόρμα)
Εκτέλεση
Καθαρίζετε την κολοκύθα και την τρίβετε στον τρίφτη (από τη χοντρή πλευρά).
Τοποθετείτε την τριμμένη κολοκύθα σε μπόλ.
Βάζετε σε κατσαρόλα τη μαύρη ζάχαρη και το νερό και βράζετε να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτετε τότε την κολοκύθα και μαγειρεύετε για 5 λεπτά.
Ρίχνετε το ελαιόλαδο και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά.
Σε μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε με την κανέλα και τα σπασμένα αμύγδαλα.
Προσθέτετε σιγά σιγά και το μίγμα με την κολοκύθα, ανακατεύοντας συγχρόνως.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC, στον αέρα.
Σε φόρμα για κέικ ρίχνετε μικρή ποσότητα ηλιέλαιου, το απλώνετε και πασπαλίζετε με κρυσταλλική ζάχαρη, να πάει παντού.
Αδειάζετε μέσα το μίγμα το κέικ.
Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 45 λεπτά.