H φακή δεν τρώγεται μόνο σούπα, στην Κρήτη τρώγεται και μετά απ’ τη πρώτη φορά παραλλαγμένη.
Η φακή λοιπόν που θα μας μείνει, ξαναμπαίνει στην κατσαρόλα και την κάνουμε φακόρυζο.
Ρίχνουμε απ την αρχή λίγο παραπάνω νερό, λίγο λαδάκι, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και τριμμένη ντομάτα, η ποσότητα αυξάνεται και έτσι γίνεται κανονικό φαγητό για πολλούς, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι μας και περιμένουμε να γίνει σαν το πιλάφι, δεν θέλουμε να στεγνώσει πολύ.
Εγω σήμερα έριξα και κατεψυγμένα λαχανικά του εμπορίου και το εμπλούτισα, μπορείτε επίσης να ρίξετε σκέτο καλαμπόκι κατεψυγμένο η αρακά και γίνεται υπέροχο.
Αν δεν έχετε φάει, κάντε το, θα σας αρέσει πολύ…
Σερβίρεται με σαλάτα εποχής τυριά και φρέσκο ψωμί.
Σημείωση:Με την φακή επίσης φτιάχνουμε υπέροχη σαλάτα, απλά βράζουμε την φακή, την σουρώνουμε, την βάζουμε σ ένα βαθύ μπολ, αλατοπιπερώνουμε, κόβουμε μερικά ντοματίνια στην μέση, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο μαιδανό επίσης ψιλοκομμένο, λάδι, ξύδι και από πάνω λίγη φρέσκη ξυνομυζήθρα, αν έχετε και σας αρέσει, βάζετε και μερικές λιαστές ντομάτες.
Η σαλάτα φακή είναι πολύ ωραία χειμώνα καλοκαίρι, όπως και η φακή σούπα, μόνο που το καλοκαίρι τρώγεται κρύα και είναι υπέροχη…
Πηγή: Parapolitika.gr