Συστατικά
Για τα ρεβίθια
250 γρ. ρεβίθια, χοντρά
Για τον χοιρινό λαιμό
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
1.200 γρ. χοιρινό λαιμό
αλάτι
πιπέρι
2 κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
100 γρ. κρασί λευκό
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
200 ml νερό
1 κ.σ. μέλι
φλούδες πορτοκαλιού, από 1/2 πορτοκάλι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
4 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
1 κύβο κότας
Για το σερβίρισμα
φέτες ψωμί
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα ρεβίθια
Ρίχνουμε σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό τα ρεβίθια, τυλίγουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, και το μεταφέρουμε στο ψυγείο να μουλιάσουν τα ρεβίθια για 6 ώρες.
Αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο, ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια για να φύγει το αλάτι και η περιττή υγρασία, και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για τον χοιρινό λαιμό
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τον χοιρινό λαιμό σε μεγάλα κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα το χοιρινό από όλες τις πλευρές.
Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα κρεμμύδια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Χοντροκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Μόλις πάρει ωραίο χρώμα το κρέας, σβήνουμε με το κρασί, και περιμένουμε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ του.
Ρίχνουμε τα ρεβίθια, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το μέλι, τις φλούδες του πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι και τον κύβο κότας.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, και σιγοβράζουμε για 1 ½ ώρα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μοιράζουμε σε πιάτα, και σερβίρουμε με φέτες ψωμιού.