Video

Μελιτζάνες παπουτσάκια του Άκη (Βίντεο)

Συστατικά

Για τις μελιτζάνες
μελιτζάνες, μέτριες
1 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τον κιμά
κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο
1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
3-4 κλ. θυμάρι, προαιρετικά
1/2 ματσάκι μαϊντανό, προαιρετικά
Για την μπεσαμέλ
50 γρ. βούτυρο, soft, ανάλατο, σε αλουμινόφυλλο
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
400 γρ. γάλα, πλήρες
αλάτι
πιπέρι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αυγό, μεσαίο
Για τη σύνθεση
100 γρ. φέτα, προαιρετικά
ρόκα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις μελιτζάνες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Στρώνουμε ένα ταψί με ένα φύλλο λαδόκολλας
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και χαράσσουμε χιαστί με ένα μαχαίρι το εσωτερικό τους για να ψηθούν καλύτερα.
Τρίβουμε με το σκόρδο τα σημεία που χαράξαμε.
Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες στο ταψί με την εσωτερική τους μεριά να κοιτά προς τα πάνω.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και αναποδογυρίζουμε τις μελιτζάνες ώστε να ακουμπάει η εσωτερική τους μεριά στη λαδόκολλα.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, γυρνάμε τις μελιτζάνες, και πιέζουμε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι, για να δημιουργήσουμε φωλίτσες και να μπορέσουμε να προσθέσουμε τη γέμιση.
Για τον κιμά
Τοποθετούμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί.
Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέτουμε τον κιμά -κομμένο σε μεγάλα κομμάτια με τα χέρια μας- και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα ο κιμάς και να καραμελώσει το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και την ντομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε, και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 10 λεπτά.
Προαιρετικά, ψιλοκόβουμε το θυμάρι και τον μαϊντανό, τα προσθέτουμε στο τηγάνι, και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για την μπεσαμέλ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
Τρίβουμε σε έναν τρίφτη χειρός το μοσχοκάρυδο πάνω από την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει η μπεσαμέλ.
Μόλις βγάλει τις πρώτες φουσκάλες η μπεσαμέλ, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Για τη σύνθεση
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 240°C στο γκριλ.
Μοιράζουμε τη γέμιση του κιμά στις μελιτζάνες.
Προσθέτουμε από πάνω την μπεσαμέλ, δίνοντας έμφαση στο κέντρο γιατί θα απλώσει στο ψήσιμο.
Προαιρετικά, τρίβουμε σε έναν τρίφτη χειρός τη φέτα πάνω από την μπεσαμέλ.
Μεταφέρουμε το ταψί με τις μελιτζάνες στον φούρνο και ψήνουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, για περίπου 5 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με ρόκα.

Δείτε επίσης

Time Out

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως στις 25 Σεπτεμβρίου

Time Out

13 και 14 Σεπτεμβρίου

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή-απόδοση του περιεχομένου του ιστοτόπου, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλου, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © 2023 Media.gr - Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 188, 17671, Καλλιθέα Αττικής, Τηλ: 2111091100
Μέλος του

Exit mobile version