Συστατικά
Για το κέικ
200 γρ. βούτυρο
200 γρ. κουβερτούρα
5 αυγά, μεσαία
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
2 αχλάδια
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τζίντζερ
βούτυρο, για τη φόρμα
κακάο, για τη φόρμα
Για το crumble
40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
40 γρ. φουντούκια, τριμμένα
40 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει τοποθετούμε ένα μπολ ώστε να δημιουργήσουμε μπεν μαρί. Βάζουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Προσοχή δεν θέλουμε να κάψει το μείγμα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει καλά το μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα από το μπεν μαρί στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ για να ανακατέψουμε το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και κακαωμένη φόρμα 10×35 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τον πυρήνα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κανέλα και το τζίντζερ.
Απλώνουμε πάνω από το κέικ και αφήνουμε στην άκρη.
Για το crumble
Προθερμαίνουμε τον φούρνος στους 180° C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα τριμμένα φουντούκια, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Απλώνουμε το crumble με τα χέρια μας πάνω από τα αχλάδια και ψήνουμε για 60 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.