Συστατικά
250 γρ. πένες
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. κάππαρη
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
220 γρ. τόνο, σε νερό ή λάδι, στραγγισμένο
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα μπούκοβο
50 γρ. ελιές, σε ροδέλες
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 κ.σ. σπιτική κέτσαπ, προαιρετικά
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
1/2 ματσάκι άνηθο
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
άνηθο, λίγο
πιπέρι
ελαιόλαδο, λίγο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, βάζουμε τις πένες και βράζουμε για 7-8 λεπτά.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Στύβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά την κάπαρη μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά της και τη βάζουμε στο καυτό τηγάνι.
Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, αφαιρούμε από το τηγάνι και τη βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ζάχαρη και αφήνουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τον τόνο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Στη συνέχεια βάζουμε πιπέρι, το μπούκοβο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο (αν έχει στεγνώσει το τηγάνι), τις ελιές, τη ντομάτα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε μέχρι να
εξατμιστούν τα υγρά. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε κέτσαπ.
Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα στο τηγάνι και προσθέτουμε και 1 κουτάλα νερό από την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
Χοντροκόβουμε τον άνηθο και όταν πήξει η σάλτσα τον βάζουμε στο τηγάνι μαζί με την κάπαρη.
Τέλος, για να δέσει η σάλτσα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με τον άνηθο, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.