Συνταγές

Light μουσακάς από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για τα λαχανικά
500 γρ. πατάτες
500 γρ. μελιτζάνες
350 γρ. κολοκυθάκια
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τον κιμά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
καρότα, τριμμένα
κολοκυθάκια, τριμμένα
κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κιλό κιμά κοτόπουλο
1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι
1/2 κ.γ. κανέλα, προαιρετικά
1/2 κ.γ. κύμινο, προαιρετικά
Για την μπεσαμέλ
100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 λίτρο γάλα, light
αλάτι
πιπέρι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
100 γρ. τυρί light, τριμμένο
αβγά, μεσαία
Για το σερβίρισμα
ρίγανη
ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα λαχανικά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες 1 εκ. και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί 28×36 εκ. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. και τα βάζουμε σε δόσεις στο καυτό τηγάνι.
Ψήνουμε την κάθε δόση 2-3 λεπτά προσθέτοντας κάθε φορά 1 κ.γ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Αφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην άκρη.
Για τον κιμά
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το καρότο και το κολοκύθι και σοτάρουμε.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για 2-3 λεπτά για να πάρει χρώμα.
Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, την ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να βράσει καλά ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε προαιρετικά την κανέλα και το κύμινο, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
Για την μπεσαμέλ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι από το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να βράσει το μείγμα και να έχουμε μια σφιχτή μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το μισό τυρί, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός να λιώσει.
Ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
Για τη σύνθεση
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C στον αέρα.
Αφαιρούμε το ταψί με τις πατάτες από τον φούρνο, και σπλώνουμε μέσα στο ταψί, πάνω από τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τον κιμά.
Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Αφαιρούμε. το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κόβουμε τον μουσακά σε κομμάτια και σερβίρουμε με ρίγανη και ελαιόλαδο.

Δείτε επίσης

Time Out

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως στις 25 Σεπτεμβρίου

Time Out

13 και 14 Σεπτεμβρίου

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή-απόδοση του περιεχομένου του ιστοτόπου, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλου, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © 2023 Media.gr - Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 188, 17671, Καλλιθέα Αττικής, Τηλ: 2111091100
Μέλος του

Exit mobile version