Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, χρειαζόμαστε 13 βιταμίνες. 9 από τις οποίες είναι υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Ενώ αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε διάφορες ποσότητες στα τρόφιμα, συχνά χρειάζεται να πάρουμε συμπληρώματα βιταμινών, προκειμένου να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.
Κανονικά, οι περισσότερες βιταμίνες μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Παρόλα αυτά, ορισμένες βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα υπό ειδικές συνθήκες, γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζεις πώς και πότε να παίρνεις ένα συμπλήρωμα για να εξασφαλίσεις την καλύτερη απορρόφησή του.
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες
Όπως υποδηλώνει το όνομα τους, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στο νερό. Έτσι δεν χρειάζεται να τις παίρνεις με φαγητό για να απορροφηθούν. Σε αντίθεση με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, οι υδατοδιαλυτές δεν αποθηκεύονται εύκολα στους ιστούς του σώματος, για αυτό και πρέπει να καταναλώνονται συχνά. Υπάρχουν 9 υδατοδιαλυτές βιταμίνες:
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη Cπαίζει πολλούς και κρίσιμους ρόλους για τον οργανισμό μας. Λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού, καθώς και για τη σύνθεση κολλαγόνου και νευροδιαβιβαστών. Υπάρχουν διάφορες μορφές συμπληρωμάτων βιταμίνης C. Μπορείς να λαμβάνεις συμπληρώματα βιταμίνης C οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό. Φρόντισε να αποθηκεύεις τα συμπληρώματα βιταμίνης C σε δροσερό, σκιερό μέρος, καθώς αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και το φως. Επίσης, να έχεις κατά νου ότι επειδή η περίσσεια βιταμίνης C, αποβάλλεται φυσικά από τον οργανισμό, συνήθως δεν χρειάζονται δόσεις άνω των 1.000 mg, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες Β πωλούνται μεμονωμένα ή ως συμπληρώματα συμπλέγματος Β που περιέχουν και τις οκτώ βιταμίνες Β. Επειδή είναι υδατοδιαλυτές, μπορείς να τις πάρετε με ή χωρίς φαγητό και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Συχνά συνιστάται η λήψη βιταμινών Β το πρωί λόγω του σημαντικού ρόλου τους στον μεταβολισμό και στην παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη βιταμινών Β με άδειο στομάχι. Για παράδειγμα, συνιστάται στα άτομα με ανεπάρκεια Β12 να λαμβάνουν συμπληρώματα Β12με άδειο στομάχι, μαζί με νερό για μέγιστη απορρόφηση.
Σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες εξαρτώνται από το λίπος για σωστή απορρόφηση. Έτσι, γενικά συνιστάται να λαμβάνονται μαζί με γεύματα που περιέχουν λιπαρά.
Βιταμίνη Α
Ορισμένοι πληθυσμοί κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμίνης Α, λόγω αυξημένων αναγκών ή μειωμένης απορρόφησης. Ανάμεσά τους οι έγκυες, οι θηλάζουσες και άτομα με κυστική ίνωση.
Τα περισσότερα συμπληρώματα βιταμίνης Α, περιέχουν βιταμίνη Α που προέρχεται από ιχθυέλαιο ή με τη μορφή καροτενοειδών βιταμίνης Α. Για τη βέλτιστη απορρόφησή της συνίσταται να λαμβάνεται με γεύμα που περιέχει λίπος. Με μια ισορροπημένη διατροφή, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α, συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Α σε υψηλές δόσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας. Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί συνιστούν να μην λαμβάνεις συμπληρώματα με υψηλή δόση βιταμίνης Α, εκτός εάν κάποιος γιατρός το συστήσει.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία των οστών, την κυτταρική ανάπτυξη και πολλά άλλα. Δυστυχώς, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, έχουν έλλειψη σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.
Η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται με γεύματα ή σνακ που περιέχουν λίπος για να διασφαλιστεί η βέλτιστη απορρόφηση. Ωστόσο, ορισμένα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν επηρεάζονται από το τι τρως. Για να διατηρήσεις υγιή επίπεδα βιταμίνης D, βεβαιώσου ότι λαμβάνεις επίσης αρκετό μαγνήσιο. Επίσης, έχε κατά νου ότι ορισμένες λιποδιαλυτές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης D. Από την άλλη πλευρά, η λήψη βιταμίνης Κ μαζί με βιταμίνη D, μπορεί να ωφελήσει την οστική πυκνότητα.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως κύριο αντιοξειδωτικό στο σώμα και είναι απαραίτητη για την υγιή ροή του αίματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Είναι επίσης ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής. Άτομα με ιατρικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο βραχέος εντέρου, η κυστική ίνωση και η νόσος του Crohn, μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης Ε για να αποφύγουν την ανεπάρκεια.
Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ αναφέρεται σε μια οικογένεια λιποδιαλυτών ενώσεων που περιλαμβάνει τη βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) και τη βιταμίνη Κ2 (μενακινόνες). Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και της καρδιάς και πολλά άλλα.
Η κλινικά σημαντική ανεπάρκεια βιταμίνης Κ είναι σπάνια στους ενήλικες, αν και είναι πιο συχνή σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές και καταστάσεις δυσαπορρόφησης, καθώς και σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της βιταμίνης Κ. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ , μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας με ένα γεύμα ή σνακ που περιέχει λίπος. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Κ μέσω της διατροφής τους, δεν συνιστάται η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων εκτός εάν κάποιος γιατρός το συστήσει. Εάν είναι δυνατόν, φρόντισε να πάρεις τη βιταμίνη Κ χωριστά από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε και Α. Από την άλλη, η λήψη βιταμινών D και Κ μαζί μπορεί να είναι ευεργετική. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν συνεργικά για να προάγουν την υγεία των οστών και τα υγιή επίπεδα ασβεστίου στο σώμα.
Πολυβιταμίνες
Οι πολυβιταμίνες συνήθως περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Πολλοί προτιμούν τις πολυβιταμίνες, καθώς είναι πιο βολικές και συνήθως πιο οικονομικές. Η λήψη τους μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη θρεπτικών κενών, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες. Επειδή αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν συνήθως τόσο λιποδιαλυτές όσο και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, συνήθως συνιστάται να καταναλώνονται μαζί με ένα γεύμα.
Αυτό μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, ενώ μειώνει τον κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών. Εάν παίρνεις δύο ή περισσότερες πολυβιταμίνες μέσα στην ημέρα, χώρισε τη δόση για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, πάρε ένα χάπι με το πρωινό και ένα με το μεσημεριανό σου.
Πηγή: ladylike.gr