Η εμπειρία του πόνου είναι βαθιά υποκειμενική και δύσκολο να μετρηθεί. Εάν έχεις παραπονεθεί ποτέ σε έναν γιατρό για έναν πόνο, γνωρίζεις την κλασική (αλλά αυθαίρετη) κλίμακα αξιολόγησης από το 0 έως το 10. Το 0 αντιστοιχεί στο «καθόλου πόνος» και το 10 είναι «η βασανιστική εμπειρία που έχεις ζήσει», ή κάτι παρόμοιο. Αλλά η απάντησή σου σε αυτή την ερώτηση, στην πραγματικότητα εξαρτάται από πολλές μεταβλητές. Κυρίως το βιολογικό φύλο.
Πώς ορίζεται ο πόνος;
Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αίσθηση που μπορεί να περιορίσει τις ικανότητες και τις δυνατότητες ενός ατόμου να ακολουθήσει τις καθημερινές του συνήθειες. Συχνά λειτουργεί ως ένα πρώτο προειδοποιητικό σημάδι που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα μας. Ο ευρέως αποδεκτός ορισμός του πόνου που αναπτύχθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου είναι: «Πόνος είναι η δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με πραγματική ή ενδεχόμενη βλάβη των ιστών ή περιγράφεται με τέτοιους όρους».
Ο σωματικός πόνος μπορεί να περιλαμβάνει από ήπια τοπική δυσφορία μέχρι και αγωνιώδη εμπειρία. Μπορεί να είναι οξύς και σύντομος ή να γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα. Ο οξύς πόνος λειτουργεί προστατευτικά για τον άνθρωπο, μας μαθαίνει να αποφεύγουμε τις σωματικές βλάβες ή τις πιθανώς επιβλαβείς καταστάσεις και προστατεύει το τραυματισμένο μέρος του σώματος, ενώ επουλώνεται.
Πόνος: Άνδρες VS γυναίκες
Όταν μιλάμε για την αντιμετώπιση του πόνου, λαμβάνονται υπόψη δύο κύριοι παράγοντες: Ο ουδός πόνου και η αντοχή στον πόνο. Ο ουδός ή το «κατώφλι» πόνου, αναφέρεται στο σημείο στο οποίο ένα άτομο αρχίζει να αισθάνεται πόνο, αφού εκτεθεί σε ένα ερέθισμα, όπως το τσίμπημα μιας βελόνας. Παρόλο που τα ερεθίσματα μπορούν να μετρηθούν, η εμπειρία του πόνου παραμένει εντελώς υποκειμενική. Παράλληλα, η αντοχή στον πόνο αναφέρεται στην ποσότητα του πόνου που μπορεί κάποιος να αντέξει, χωρίς να καταρρεύσει.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο, χάρη στο εξελικτικό ιστορικό που έχουν επανειλημμένα τεθεί μέσω του τοκετού. Ωστόσο, μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, παρουσίασε μια διαφορετική πτυχή του θέματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες τείνουν στην πραγματικότητα να αισθάνονται πιο έντονο πόνο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οξεία φλεγμονή. Εντός αυτής της κλίμακας αξιολόγησης πόνου από το 0 έως το 10, κατά μέσο όρο οι βαθμολογίες των γυναικών, ήταν σχεδόν κατά μια μονάδα υψηλότερες από αυτές των ανδρών.
Αλλά αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, καθώς η ανάλυση βασίστηκε κυρίως σε αξιολογήσεις που αναφέρθηκαν από τις ίδιες τις γυναίκες σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Οι ερευνητές επίσης δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες που θα τους βοηθούσαν να προσδιορίσουν τις αιτίες τέτοιων διαφορών μεταξύ των φύλων.
Η έρευνα γύρω από τον πόνο συνεχίζεται
Οι επιστήμονες συνεχίζουν όμως να ερευνούν το ποιος είναι τελικά πιο ανθεκτικός στον πόνο. Το 2009, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα πραγματοποίησε μια τεράστια βιβλιογραφική ανασκόπηση ερευνητικών μελετών που σχετίζονται με τον πόνο. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις περισσότερες μορφές πόνου. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο πόνο γενικά:
- πηγαίνουν στο γιατρό με προβλήματα που σχετίζονται με τον πόνο πιο συχνά από τους άνδρες
- παίρνουν περισσότερα παυσίπονα
- υποφέρουν από πιο επώδυνες ασθένειες, όπως πόνους στη μέση και ημικρανίες.
Σε πειραματικά περιβάλλοντα, οι άνδρες επέδειξαν υψηλότερο ουδό πόνου, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Ένα πειραματικό σκηνικό σε αυτή την περίπτωση, σημαίνει ότι κάποιος σκόπιμα πονούσε ανθρώπους και τους ρωτούσε πώς ένιωθαν γι’ αυτό. Συνολικά, οι άνδρες βρέθηκαν να είναι πιο ανεκτικοί στον πόνο από τις γυναίκες, τουλάχιστον στο εργαστήριο. Μία από τις προτεινόμενες εξηγήσεις για αυτό είναι βιολογική. Το σώμα των ανδρών συνήθως απελευθερώνει περισσότερες βιοχημικές ουσίες που ανακουφίζουν από τον πόνο, όπως οι βήτα-ενδορφίνες.
Πόνος: Μύθος η αντοχή των γυναικών;
Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι οι γυναίκες υποκύπτουν στον πόνο πιο εύκολα και η σύνδεση του τοκετού είναι ένας μύθος; Όχι απαραίτητα.
Όπως ήδη έχεις καταλάβει από τα παραπάνω, η εμπειρία του πόνου είναι πολύ υποκειμενική. Ο τύπος του πόνου, η διάθεση και το άγχος ενός ατόμου μπορούν όλα να συμβάλουν στην εμπειρία. Για τις γυναίκες, οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου επηρεάζουν επίσης την ευαισθησία στον πόνο, αν και με διαφορετικούς τρόπους.
Οι κοινωνικοί ρόλοι των φύλων, παίζουν επίσης ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναφέρονται στον πόνο. Εάν οι άνδρες «δεν πονάνε», μπορεί να παραπονιούνται λιγότερο και να προσπαθήσουν να αντέξουν περισσότερο πόνο, χωρίς να το δείξουν.
Με πιο απλά λόγια κι όπως το AsapScience έχει εξηγήσει σε σχετικό βίντεο, δεν υπάρχει πρακτικά τρόπος να μάθουμε ποτέ αν ο τοκετός πονάει περισσότερο από μια κλωτσιά στα @@.
Πηγή: Ladylike.gr