Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές αλλά και ωφέλιμες. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.
Μπορεί παλαιότερα να θεωρούσαμε ότι με το να «λιώνουμε» στη γυμναστική αποκομίζουμε σημαντικά οφέλη, στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Οι σύντομες προπονήσεις φαίνεται να κερδίζουν ολοένα και περισσότερους θαυμαστές αφού μπορούν να ενταχθούν πιο εύκολα στο καθημερινό φορτωμένο πρόγραμμά μας ενώ παράλληλα είναι πιο αποτελεσματικές και προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα.
Τι μας προσφέρουν;
Βελτιωμένη υγεία
Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι οι σύντομες, έντονες προπονήσεις μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές, αν όχι περισσότερο, από τις λιγότερο τακτικές προπονήσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, παρατείνοντας τη διάρκεια της ζωής μας, βοηθώντας μας να κάψουμε περισσότερο λίπος, βελτιώνοντας τη διάθεσή μας και ενισχύοντας τον μεταβολισμό μας.
Μεγαλύτερη ευελιξία
Οι περισσότεροι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και πρέπει να οργανώσουμε προσεκτικά το πρόγραμμά μας προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε την ενέργεια και τον χρόνο για να γυμναστούμε. Ωστόσο, όταν η προπόνησή μας κρατάει μόνο μερικά λεπτά, είναι πιο εύκολο να βρούμε τη διάθεση να γυμναστούμε. Για παράδειγμα, μετά από μια απαιτητική ημέρα τηλεργασίας, είναι πιο πιθανό να πάρουμε απόφαση να σηκωθούμε από τον καναπέ όταν ξέρουμε ότι η προπόνησή μας θα κρατήσει 10 λεπτά. Ειδικά αν γυμναζόμαστε στο σπίτι, μπορούμε να κάνουμε γυμναστική όση ώρα περιμένουμε να ετοιμαστεί το φαγητό μας ή να τελειώσει το πλυντήριο που έχουμε βάλει.
Ευκολότερο αδυνάτισμα
Φανταζόσασταν ότι οι σύντομες προπονήσεις είναι πιο αποτελεσματικές, όταν στόχος μας είναι το αδυνάτισμα; Κι όμως, οι σύντομες και έντονες προπονήσεις, όπως η ΗΙΙΤ, οδηγούν σε αυξημένη καύση θερμίδων και κατ’ επέκταση σε αυξημένη μείωση σωματικού λίπους. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει λόγω της αύξησης του βασικού μεταβολισμού μετά την προπόνηση, με έρευνες να δείχνουν ότι μετά από μια διαλειμματική προπόνηση το σώμα συνεχίζει να καίει περισσότερες θερμίδες για τα επόμενα δύο 24ωρα.
Τι πρέπει να έχουμε κατά νου;
Η έντονη γυμναστική μπορεί να έχει αποτελέσματα, έχει όμως και ορισμένες απαιτήσεις από τη φυσική μας κατάσταση. Επομένως, θα πρέπει να «ακούμε» το σώμα μας και να σταματήσουμε άμεσα την προπόνησή μας αν νιώσουμε κάποια ενόχληση.
- Προτού ξεκινήσουμε μια έντονη προπόνηση είναι απαραίτητο να λάβουμε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, ειδικά αν πλησιάζουμε τη μέση ηλικία ή έχουμε πρόβλημα με την καρδιά μας.
- Αν έχουμε καιρό να γυμναστούμε, καλό είναι να ξεκινήσουμε με ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής. Όσο το σώμα μας προσαρμόζεται στη γυμναστική και οι αντοχές μας αυξάνονται θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και πιο έντονες προπονήσεις.
- Κάθε μορφή γυμναστικής είναι καλύτερη από το να καθόμαστε στον καναπέ. Επιλέγουμε λοιπόν το είδος σωματικής άσκησης που ταιριάζει στη φυσική μας κατάσταση και τον τρόπο ζωής μας.
- Πριν αλλά και μετά την προπόνηση φροντίζουμε να κάνουμε διατατικές ασκήσεις, ώστε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς και το πιάσιμο.