Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν την καθημερινή κούραση μεγάλη υπόθεση. Και πολλές φορές, δεν είναι. Αλλά αν η κούραση είναι συνεχής και εμποδίζει την καθημερινότητά σου, ίσως είναι καιρός να την αντιμετωπίσεις πιο σοβαρά.
Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στο αίσθημα κόπωσης που νιώθεις, είναι πολλοί. Είναι πιθανό να μην κοιμάσαι αρκετά λόγω ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας, όπως η υπνική άπνοια ή η ναρκοληψία. Ο γιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις την αιτία της κούρασής σου και πώς να τη διαχειριστείς.
Παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικούς πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένη όλη την ώρα:
Διατροφή
Εάν έχεις την τάση να παραλείπεις γεύματα, μπορεί να μην λαμβάνεις τις θερμίδες που χρειάζεσαι για να διατηρείς την ενέργειά σου. Τα μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων μπορεί να προκαλέσουν πτώση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την ενέργεια.
Είναι σημαντικό να μη χάνεις γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει επίσης να τρως υγιεινά σνακ που ενισχύουν την ενέργεια μεταξύ των γευμάτων, ειδικά όταν αρχίζεις να αισθάνεσαι κόπωση. Μερικές υγιεινές επιλογές σνακ περιλαμβάνουν μπανάνες, φυστικοβούτυρο, κράκερ ολικής άλεσης, μπάρες πρωτεΐνης, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Έλλειψη βιταμινών
Το να νιώθεις συνεχώς κουρασμένη μπορεί επίσης να είναι σημάδι έλλειψης βιταμινών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, βιταμίνης Β-12, σιδήρου, μαγνησίου ή καλίου. Μια τακτική εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας ανεπάρκειας.
Ο γιατρός σου μπορεί να συστήσει τη λήψη συμπληρωμάτων. Μπορείς επίσης να αυξήσεις την πρόσληψη ορισμένων τροφών για να διορθώσεις μια ανεπάρκεια με φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, η κατανάλωση βόειου κρέατος και συκωτιού μπορεί να αντιστρέψει μια ανεπάρκεια Β-12.
Έλλειψη ύπνου
Το να κοιμάσαι αργά το βράδυ, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειάς σου. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται από επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Εάν αποκτήσεις τη συνήθεια να μένεις ξύπνια μέχρι αργά, βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο για στέρηση ύπνου.
Φρόντισε τις συνήθειες γύρω από τον ύπνο σου για να ενισχύσεις την ενέργειά σου. Πήγαινε για ύπνο νωρίτερα και λάβε μέτρα για να βελτιώσεις την ποιότητά του. Κοιμήσου σε ένα σκοτεινό, ήσυχο και άνετο δωμάτιο. Απόφυγε τις διεγερτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο, όπως η άσκηση και η παρακολούθηση τηλεόρασης. Εάν ο ύπνος σου δεν βελτιώνεται με την αυτοφροντίδα, μίλα με το γιατρό σου.
Υπερβολικό βάρος
Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Όσο περισσότερο βάρος κουβαλάμε, τόσο πιο σκληρά πρέπει να εργάζεται το σώμα μας για να ολοκληρώσει καθημερινές εργασίες.
Οργάνωσε ένα σχέδιο για να χάσεις βάρος και να βελτιώσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου. Ξεκίνα με μια ελαφριά δραστηριότητα όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο και σταδιακά αύξησε την ένταση όσο σου επιτρέπουν οι αντοχή σου. Περιόρισε επίσης την πρόσληψη ζάχαρης, πρόχειρων και λιπαρών τροφών.
Καθιστική ζωή
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη και εξαντλημένη.
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς ένας καθιστικός τρόπος ζωής επηρέασε το αίσθημα κόπωσης στις γυναίκες. 73 γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Ορισμένοι από τους τρόπους ζωής των γυναικών πληρούσαν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, ενώ άλλες δεν ήταν σωματικά δραστήριες
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι περισσότερο δραστήριες γυναίκες είχαν σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο κόπωσης. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα, ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στα καλύτερα επίπεδα ενέργειας.
Στρες
Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, μυϊκή ένταση, στομαχικά προβλήματα και κόπωση. Όταν λειτουργούμε υπό συνθήκες στρες, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση μάχης ή φυγής. Αυτό προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, η οποία προετοιμάζει το σώμα να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Σε μικρές δόσεις, αυτή η απόκριση είναι ασφαλής. Σε περίπτωση χρόνιου ή συνεχούς στρες, αυτό επηρεάζει τους πόρους του σώματος, κάνοντάς μας να νιώθουμε εξαντλημένοι.
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα έλλειψης ενέργειας και κούρασης. Εάν αντιμετωπίζεις κατάθλιψη, επικοινώνησε με το γιατρό σου και συζητήστε τις επιλογές θεραπείας.
Διαταραχές ύπνου
Μια διαταραχή ύπνου είναι μερικές φορές η υποκείμενη αιτία της κούρασης. Η υπνική άπνοια είναι μια τέτοια περίπτωση. Σε αυτή η αναπνοή διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος και το σώμα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο τη νύχτα. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η υπνική άπνοια είναι μια σοβαρή κατάσταση. Μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, κακή συγκέντρωση και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ενός μηχανήματος CPAP ή μιας στοματικής συσκευής για να λαμβάνεται το κατάλληλο οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να κρύβεται πίσω από το αίσθημα κούρασης. Αυτή η κατάσταση προκαλεί υπερβολική κόπωση που δεν βελτιώνεται με τον ύπνο. Η αιτία του είναι άγνωστη, ενώ δεν υπάρχει τεστ που να επιβεβαιώνει τη χρόνια κόπωση.
Φαρμακευτική αγωγή
Μερικές φορές, μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έλεγξε τις ετικέτες των φαρμάκων για να δεις εάν η κόπωση είναι μια κοινή παρενέργεια. Εάν ναι, μίλα με το γιατρό σου. Μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει άλλο φάρμακο ή να μειώσει τη δοσολογία του.
Πηγή: ladylike.gr