Νέα

Πρωινοί τύποι VS «νυχτοπούλια»: Ο απίθανος λόγος που όσοι κοιμούνται αργά είναι λιγότερο χαρούμενοι

Οι ώρες που κοιμόμαστε ξέρουμε πως μπορούν να πουν αρκετά για την προσωπικότητά μας. Ωστόσο ο ύπνος φαίνεται πως είναι υπεύθυνος και για το πόσο χαρούμενοι ή όχι μπορεί να είμαστε.

 

Ο απίθανος λόγος που όσοι κοιμούνται αργά είναι λιγότερο χαρούμενοι

Κάποιοι άνθρωποι ξυπνούν νωρίς στη μέρα και ανήκουν σε αυτούς που επιθυμούν να αδράξουν τη μέρα από το πρωί. Ταυτόχρονα, μια άλλη μερίδα ανθρώπων αρέσκονται να ξυπνούν αργότερα μέσα στη μέρα, βρίσκονται στο ζενίθ της αποδοτικότητάς του αργότερα μέσα στην μέρα και συνηθίζουν να κοιμούνται πιο αργά το βράδυ.

Η έλλειψη ύπνου, έχει συνδεθεί έμμεσα ή άμεσα με μια σειρά από παθήσεις, ενώ έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και το νευρικό μας σύστημα. Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, όμως, αποκαλύπτει άλλον έναν λόγο για το γιατί όσοι κοιμούνται αργά, είναι λιγότερο χαρούμενοι.

Μπορεί να σκέφτεσαι πως αυτό μπορεί να οφείλεται, στο γεγονός ότι αισθάνονται συνεχώς κουρασμένοι. Ωστόσο ο πραγματικός λόγος, είναι αρκετά αναπάντεχος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, όσοι κοιμούνται αργά, εμφανίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην αυτορρύθμιση, αλλά και μειωμένη ικανότητα επεξεργασίας και ρύθμισης των αρνητικών τους συναισθημάτων.

Ο νέος παράγοντας που εισάγει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ουσιαστικά ότι οι λεγόμενοι «πρωινοί τύποι» δεν μόνο λιγότερο νωθροί και περισσότερο επικοινωνιακοί. Καταφέρνουν να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με προγράμματα δραστηριοτήτων, όπως το σχολείο, η εργασία κτ.λ, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό φέρνει μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας, αλλά και ευεξίας, καθώς λαμβάνουν την στήριξη της κοινότητας, της οικογένειας, του χώρου εργασίας κτλ. Αντίθετα, τα «νυχτοπούλια» δεν ευθυγραμμίζονται εύκολα με αυτές τις δραστηριότητες.

 

Τα συμπεράσματα

Φαίνεται έτσι πως όσοι κοιμούνται αργά, έχουν λιγότερη υποστήριξη από φίλους και οικογένεια, γεγονός που τους κάνει λιγότερο χαρούμενους.

Παρ’ όλα αυτά, η επικεφαλής της εν λόγω έρευνας αναφέρει: «Κανένας τύπος ανθρώπου δεν είναι καλύτερος από τον άλλον. Απλώς μερικοί άνθρωποι έχουν μια φυσική προτίμηση στο να πάνε για ύπνο νωρίς, οπότε και να ξυπνήσουν νωρίς. Άλλοι προτιμούν ένα πιο νυχτερινό πρόγραμμα, οι λεγόμενοι νυχτερινοί ή απογευματινοί τύποι ανθρώπων».

H κοινωνική υποστήριξη μπορεί να παίξει έναν σπουδαίο ρόλο στην ευημερία του ατόμου και την ευεξία του, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά του και σε καλύτερο ύπνο.

 

Πηγή: ladylike.gr

Δείτε επίσης

Time Out

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως στις 25 Σεπτεμβρίου

Time Out

13 και 14 Σεπτεμβρίου

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή-απόδοση του περιεχομένου του ιστοτόπου, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλου, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © 2023 Media.gr - Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 188, 17671, Καλλιθέα Αττικής, Τηλ: 2111091100
Μέλος του

Exit mobile version