Στο τέλος μιας χειμωνιάτικης ημέρας, λίγα πράγματα είναι το ίδιο ανακουφιστικά όσο ένα πιάτο αχνιστής κοτόσουπας ή ενός ζεστού ροφήματος. Καθώς το κρύο κάνει αισθητή την παρουσία του το χειμώνα, αναζητάμε τις τροφές εκείνες που θα μας προστατεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες με φυσικό τρόπο.
Τροφές για το κρύο
Η σωστή διατροφή, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, κρατώντας το σώμα ζεστό και παρέχει αρκετό καύσιμο για τις δραστηριότητες μας.
Τα τρόφιμα που αναζητά ο οργανισμός μας το χειμώνα είναι κυρίως αυτά που περιέχουν περισσότερα λιπαρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε μόνο τροφές που περιέχουν λίπος. Ένας οργανισμός για να είναι υγιής και να μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύο πρέπει να λαμβάνει και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και πρωτεΐνες.
Μαύρο πιπέρι και καυτερές πιπεριές
Εκτός από την έξτρα γεύση και το άρωμα που προσθέτουν στο φαγητό, περιέχουν ουσίες όπως η καψαΐκίνη και η πιπερίνη, που διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα.
Ωστόσο, ούτε το μαύρο πιπέρι ούτε οι καυτερές πιπεριές ενδείκνυνται για τα άτομα με πεπτικά προβλήματα, όπως το έλκος.
Όχι στο αλκοόλ
Κάτι που συχνά κάνουμε λάθος το χειμώνα για να ζεσταθούμε, είναι να καταναλώνουμε αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το αλκοόλ δρα με εντελώς αντίθετο τρόπο: Μας κάνει να κρυώνουμε περισσότερο. Και αυτό, διότι προκαλεί διαστολή των περιφερειακών αιμοφόρων αγγείων, με συνέπεια να χάνουμε περισσότερη θερμότητα από τον οργανισμό μας. Έτσι κρυώνουμε περισσότερο απ’ ό,τι πριν πιούμε.
Αντί για αλκοόλ, προτίμησε ένα ζεστό τσάι ή αφέψημα που να περιέχει ορισμένα μπαχαρικά. Καλές επιλογές είναι η πιπερόριζα (τζίντζερ), η κανέλα και ο κόλιανδρος.
Πράσινο τσάι
Χάρη στο υψηλό επίπεδο καφεΐνης, μια καυτή κούπα πράσινο τσάι θα σε ανεβάσει και θα σε ζεσταίνει. Μαζί με τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που περιέχει (κατεχίνες) και την καφεΐνη, το πράσινο τσάι έχει και θερμογενετικές ιδιότητες. Για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας κατά το γεύμα, δοκιμάστε συνταγές που περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι στον κατάλογο των συστατικών.
Τροφές για το κρύο – Σούπες λαχανικών
Οι τροφές που μας προστατεύουν από το κρύο
Οι σούπες χωρίς πρωτεΐνες, όπως είναι οι περισσότερες σούπες λαχανικών, επίσης μπορούν να μας ζεστάνουν. Ωστόσο η αύξηση της θερμοκρασίας που παρέχουν δεν έχει τόσο μεγάλη διάρκεια, όσο εκείνη της κοτόσουπας ή της φασολάδας.
Το καλό, όμως, είναι πως μια σούπα μπορεί να μας προσφέρει άμεση ζεστασιά όταν κάνει κρύο. Ταυτοχρόνως ενυδατώνει καλά τον οργανισμό, κάτι που είναι απαραίτητο διότι είναι εύκολο να αφυδατωθούμε ακόμα κι όταν κάνει κρύο.
Τροφές για το κρύο- Πατάτες-γλυκοπατάτες
Ορισμένα λαχανικά, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Πολύτιμα λαχανικά και τα δύο, με υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμίνης C, β- καροτένιου, ανόργανων συστατικών, αλλά και πολυφαινολών και προσφέρουν ισχυρή προστασία απέναντι στις οξειδωτικές βλάβες των κυττάρων
Πλούσια πηγή ασβεστίου (93 mg ανά 100 γρμ., που καλύπτουν περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και βιταμίνης C (110 mg ανά 100 γρμ., που καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών). Ιδανικά για όσους δεν συμπαθούν ή πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σταφίδες
Οι σταφίδες και γενικά τα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα χουρμάδες, σύκα, βερίκοκα κλ.π επίσης βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε τις κρύες νύχτες του χειμώνα, όπως και η καλή συντροφιά.
Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Το τζίντζερ παίρνει την πικάντικη γεύση του και τη θερμογενετική του ιδιότητα από το συνδυασμό δύο χημικών ενώσεων: της ζιγγίβερης και της σογκαόλης.
Πολλοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι το τζίντζερ προσφέρει ανακούφιση από πονοκεφάλους και πεπτικά προβλήματα, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι μπορεί επίσης να παίξει μεγάλο ρόλο στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε μια κρύα μέρα. Για επιπλέον ζεστασιά, δοκιμάστε ένα φλιτζάνι με τσάι από τζίντζερ.
Τροφές για το κρύο- Προϊόντα ολικής αλέσεως
Μια ζεστή μακαρονάδα από ζυμαρικά ολικής αλέσεως με λίγη πρωτεΐνη (π.χ. τυρί με λίγα λιπαρά ή ψάρι) είναι μια καλή επιλογή για να ζεσταθείς.
Δοκιμάστε επίσης ψάρι, κοτόπουλο ή άπαχο κρέας με λαχανικά και μαύρο ψωμί, αλλά χωρίς τηγανητές πατάτες (έχουν πολλά λιπαρά).
Ο οργανισμός θα χρειαστεί πολλή ώρα για να αφομοιώσει τα δημητριακά ολικής και τα λαχανικά. Έτσι θα παραχθεί αρκετή θερμότητα που θα σε ζεστάνει.
Το πρωί, τέλος, μην παραλείψετε το γάλα ή το γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως. Για ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, πρόσθεσε λίγα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς.
Πηγή: ladylike.gr