Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν αλλάξει δραστικά τη ζωή όλων μας και έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που σχετιζόμαστε αλλά και επικοινωνούμε με τους άλλους.
Πλέον πολύ εύκολα και άμεσα, μέσα από μια οθόνη, αλληλοεπιδρούμε με άλλα άτομα, εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας και προσεγγίζουμε κάποιον για μια νέα επαφή.
Ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες τα social media συμβάλλουν θετικά ώστε να διατηρήσουμε την επικοινωνία με τους άλλους. Για τις νεότερες ηλικίες η τεχνολογία είναι συνδεδεμένη με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς αυτά υπάρχουν από νωρίς στη ζωή τους και γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι.
Πότε ωφελούν μία σχέση;
Η ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Kαβαλλιεράτου αναλύει τα φλερτ και τις σχέσεις που δημιουργούνται μέσα από τα social media.
Όπως λέει στην εκπομπή «Ελένη», τα social media βοηθούν τους ντροπαλούς και εσωστρεφείς ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά αλλά και όσους βρίσκονται μακριά να επικοινωνήσουν πιο άμεσα και εύκολα.
Επίσης, μπορεί να ωφελήσουν στην δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια και αμεσότητα και από τις δυο πλευρές.
Βοηθάνε να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά αρκεί να μην είναι ο κυριότερος τρόπος επικοινωνίας και αλληλεπίδρασής τους αυτός.
Όπως εξηγεί, είναι σημαντικό να θέτουμε όρια σχετικά με τη χρήση των social media και να τα αξιοποιούμε με τρόπο βοηθητικό και όχι καταχρηστικό ή ακόμη και επιβαρυντικό.
Όσο για τις δυσκολίες που προκύπτουν σε μία νέα γνωριμία μέσω των social media;
«Η ανωνυμία και η αντικατάσταση των κλασσικών τροπών επικοινωνίας είναι, μεταξύ άλλων, μερικές από τις δυσκολίες της γνωριμίας. Μπορεί κάνεις να «καλύψει» πολύ καλά κομμάτια του εαυτού του όταν γνωρίζει κάποιον μέσα από τα social media», σημειώνει η κα Kαβαλλιεράτου.
Και προσθέτει: «Ενδέχεται το πρόσωπο που κανείς γνωρίζει πίσω από μια οθόνη, να μη τον κάνει να νιώθει τα ίδια συναισθήματα και στην πραγματική επαφή. Οι σχέσεις που δημιουργούνται ενδέχεται να έχουν έναν πιο επιφανειακό χαρακτήρα καθώς δεν μοιράζονται ουσιαστική επαφή και στιγμές μαζί».