Social Media

Ποια social media αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη;

Η χρήση των social media σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του χρήστη και με το ποιο μέσο χρησιμοποιεί κυρίως.

Πρόκειται για άλλη μια έρευνα που διαπιστώνει σύνδεση ανάμεσα στα social media και στην πιθανότητα εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει σε ποιο βαθμό οι online πλατφόρμες απλώς φέρνουν στο φως ή επιδεινώνουν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας που δεν είχαν εκδηλωθεί προηγουμένως.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open,

Στην επιστημονική έρευνα, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.400 ενήλικες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 56 χρόνια και τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί ούτε με ήπια κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης. Όμως ένα χρόνο μετά (Μάιος 2021), σχεδόν ένας στους δέκα χρήστες (9%) είχε εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης.

 

Τα social media που αυξάνουν την κατάθλιψη

Ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης αυξανόταν όσο μεγαλύτερη ήταν κατά σειρά η χρήση τριών δημοφιλών μέσων: Του Snapchat, του Facebook και του TikTok. Υπήρχαν όμως ηλικιακές διαφορές. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στους χρήστες του TikTok και του Snapchat άνω των 35 ετών, αλλά όχι στους νεότερους. Το αντίστροφο ίσχυε στο Facebook, όπου ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος στους χρήστες κάτω των 35 ετών, αλλά όχι στους μεγαλύτερους.

«Η σχέση ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ψυχική υγεία έχει αποτελέσει θέμα έντονου διαλόγου», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Roy Perlis. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν είναι σαφές, ούτε από τη νέα έρευνα, κατά πόσο όντως τα ίδια τα social media προκαλούν κατάθλιψη. Όπως είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ:

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου για κατάθλιψη, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη κατάθλιψη, είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα social media πράγματι συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου».

 

Με ποιον τρόπο συνδέονται τα social media με την κατάθλιψη;

Η έκθεση του ατόμου σε μη ρεαλιστικές εικόνες, όχι μόνο δημιουργούν το αίσθημα της ζήλιας, αλλά και διαστρεβλωμένη αντίληψη σχετικά με την ζωή άλλων ανθρώπων. Μοιραία, η έκθεση αυτή καταλήγει σε σύγκριση με την ετυμηγορία να είναι πάντοτε ότι άλλοι ζουν καλύτερες, πιο ευτυχισμένες και πιο επιτυχημένες ζωές.

Από την άλλη, είναι επίσης πιθανό, τα άτομα που έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη, να καταφεύγουν στα social media προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος συντηρεί το αίσθημα της κατάθλιψης και της χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Φυσικά, και η δαιμονοποίηση των social media, δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν που πάσχει από κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Η σωστή χρήση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση είναι τα κύρια στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε το έχει ανάγκη.

 

 

Πηγή: ladylike.gr

Δείτε επίσης

Time Out

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως στις 25 Σεπτεμβρίου

Time Out

13 και 14 Σεπτεμβρίου

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή-απόδοση του περιεχομένου του ιστοτόπου, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλου, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © 2023 Media.gr - Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 188, 17671, Καλλιθέα Αττικής, Τηλ: 2111091100
Μέλος του

Exit mobile version