Οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν από τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Facebook και το Google να πληρώνουν για το περιεχόμενο που αναδημοσιεύεται από τα μίντια και τους οργανισμούς ειδήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο μήνα, η Google προειδοποίησε τους χρήστες της ότι οι υπηρεσίες αναζήτησης θα μπορούσαν να γίνουν «δραματικά χειρότερες».
Η τελευταία κίνηση του Facebook για τον αποκλεισμό του share ειδήσεων, έχει κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας και ρυθμιστικών αρχών. Το Facebook είπε ότι εάν η προτεινόμενη νομοθεσία γίνει νόμος, θα εμποδίσει τους Αυστραλούς να μοιράζονται νέα στο Facebook, αλλά και στο Instagram, τη θυγατρική του πλατφόρμα. Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) έχει εκπονήσει τους κανόνες για να «ισορροπήσει τον ανταγωνισμό» μεταξύ των τεχνολογικών γιγάντων και των εκδοτών οι οποίοι ισχυρίζονται πως έχουν απώλειες διαφημιστικών εσόδων. Η ACCC απάντησε στην απειλή του Facebook να αποκλείσει περιεχόμενο ειδήσεων λέγοντας ότι ήταν «κακή χρονική στιγμή και παρερμηνεία». «Ο νόμος απλώς στοχεύει στη διασφάλιση δικαιοσύνης και διαφάνειας στις σχέσεις Facebook και Google με αυστραλιανές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ACCC Rod Sims.
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να πληρώνουν τους εκδότες για το ποιοτικό περιεχόμενο ειδήσεων που αναδημοσιεύουν. «Η Google, το Facebook και άλλοι καταφέρνουν να προσφέρουν ειδήσεις δωρεάν για πολύ καιρό», δήλωσε ο Michael Wade, καθηγητής στο IMD Business School στην Ελβετία και τη Σιγκαπούρη τον περασμένο μήνα στο BBC