MediaNews

Κορυφαία γκάφα από το ethnos.gr του Ιβάν

Χθες βράδυ ανεβάζει ο Τζιανίδης στην ηλεκτρονική σελίδα του Έθνους το εξοργιστικό άρθρο τον Έλληνα στην εντατική ή τον Αφγανό και μετά τις αντιδράσεις στα σόσιαλ μίντια, σήμερα το μεσημέρι αναγκάζονται να το… πάρουν αλλιώς και να σώσουν… ό,τι σώζεται!

Διαβάστε το άρθρο του δημοσιογράφου Σπύρου Σεραφείμ που ανέβηκε πριν λίγο στο σάιτ της εφημερίδας και ουσιαστικά επιχειρεί να μαζέψει τη ζημιά, με τον τίτλο
“Οι γιατροί δεν ξεπέφτουν σε διλήμματα εθνικότητας”…

 

Οι γιατροί δεν έχουν διλήμματα αναφορικά με την εθνικότητα κάποιου ασθενούς, αφού ο πόνος δεν έχει διαβατήριο, δεν κουβαλά μαζί του ταυτότητα. Ευτυχώς…
Οι μέρες είναι δύσκολες και μαζί τους κουβαλάνε διάφορες σκέψεις. Ο Νίκος Τζιανίδης μοιράστηκε αυτό που είχε στο μυαλό του με ένα άρθρο του στο ethnos.gr: «Είσαι γιατρός, διευθυντής σε ΜΕΘ, κι έχεις μια θέση μοναχά αδειανή κι απ’ έξω δυο ασθενείς: έναν Ελληνα κι έναν Αφγανό πρόσφυγα. Ιδιας ηλικίας και οι δυο. Σε ποιον ανοίγεις την πόρτα στην ελπίδα;».

Στην Ιατρική, όπως μου έχουν πει επιστήμονες από όλον τον κόσμο, όταν τους είχα θέσει την ίδια ερώτηση -«κατά πόσο ένας γιατρός μπορεί να έχει διλήμματα περίθαλψης κάποιου ασθενούς»- η απάντησή τους ήταν κοινή, ήταν μία: «Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για διλήμματα εν καιρώ ειρήνης. Σε καιρό πολέμου μπορεί να σκεφτείς ποιον θα βοηθήσεις πρώτα, κάποιον πιο βαριά τραυματισμένο ή έναν με πιο ελαφρά τραύματα». Σε κάθε περίπτωση δεν ετέθη από εκείνους κάποιος άλλος λόγος παράβασης της υπόσχεσης που έχουν δώσει στον Ιπποκράτη, ένας όρκος ιερός που φτάνει μαζί τους ως τον θάνατο.
Η μόνη αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι οι γιατροί δεν έχουν διλήμματα αναφορικά με την εθνικότητα κάποιου ασθενούς, αφού ο πόνος δεν έχει διαβατήριο, δεν κουβαλά μαζί του ταυτότητα. Ευτυχώς, κανένας γιατρός δεν σκέφτεται με αυτόν τον… αστικό τρόπο – «είναι Έλληνας, πληρώνει τους φόρους του, έχει υπηρετήσει την πατρίδα, άρα αυτόν θα σώσω». Γενικότερα το νοσηλευτικό προσωπικό δεν στιγματίζει την επιστημοσύνη του ανάλογα με το εάν κάποιος είναι Αφρικανός ή Σουηδός. Με το εάν μπήκε χωρίς χαρτιά στη χώρα μας κυνηγημένος από κάποιον εμφύλιο, με τον εάν είναι Ρομά και δεν έχει ακούσει ποτέ του για κορονοϊό στον μαχαλά του.
Προφανώς και είναι λάθος να μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία – να κάνουμε, δηλαδή, δίκη προθέσεων ανθρώπων που έχουν ορκιστεί να σώζουν ζωές, με όποιον τρόπο μπορούν. Γνωρίζοντας τον Νίκο Τζιανίδη, όμως, αντιλαμβάνομαι πλήρως τη σκέψη του, η οποία πηγαίνει λίγο πιο πέρα, αναζητώντας απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα, ψάχνοντας τη λύση σε διλήμματα. Αλλωστε, όπως έγραψε ο ίδιος, «άνθρωποι κι οι δυο! Κι οι δυο με την ίδια απαντοχή στα μάτια, με την ίδια αγωνία να τους οργώνει το πρόσωπο».
Από αυτό το κείμενο, λοιπόν, κρατώ την αληθινή ευαισθησία του συντάκτη του και πετάω στον κάδο αχρήστων, μαζί με τα γάντια και τις μάσκες, τα «διλήμματα των γιατρών», επειδή αυτά δεν μπορεί να μπαίνουν στην ίδια πρόταση. Αλλωστε, ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ είχε γράψει: «Οι γιατροί έχουν δύο διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες: έναν τρομερά δυσανάγνωστο για τις συνταγές και έναν καθαρό και ευανάγνωστο για τους λογαριασμούς τους». Και είναι δεδομένο ότι οι γιατροί, οι αληθινοί γιατροί, έχουν κλείσει για πάντα τους λογαριασμούς τους με τα διλήμματα.

 

πηγη www.enimerosi24.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή-απόδοση του περιεχομένου του ιστοτόπου, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλου, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © 2023 Media.gr - Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 188, 17671, Καλλιθέα Αττικής, Τηλ: 2111091100
Μέλος του

Exit mobile version