Ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αλέκος Λιδωρίκης ήταν μεταξύ των δημοσιογράφων που βραβεύθηκαν κατά την 36η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων Μπότση. Ο Αλέκος Λιδωρίκης βραβεύθηκε για την κάλυψη του οικονομικού και επιχειρηματικού ρεπορτάζ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Βραβεία με αλφαβητική σειρά έλαβαν ο Άγγελος Αθανασόπουλος για την επιτυχή δημοσιογραφική του πορεία ως διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα “Το Βήμα”, η Ελένη Μπιλιάλη για τη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο “Φωτεινά Μονοπάτια” της ΕΡΤ2 που προβάλλει Ιερά Προσκυνήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Ιωάννα Μάνδρου για την αντικειμενική και επιτυχή κάλυψη του δικαστικού ρεπορτάζ και την πιστή τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η Κάτια Μακρή για την επιτυχή πορεία της στο πολιτικό ρεπορτάζ και την αντικειμενική πολιτική ανάλυση της επικαιρότητας, η Σπυριδούλα Σπανέα για τις δημοσιογραφικές της έρευνες για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον Αθλητισμό και τις συνεντεύξεις της με προσωπικότητες του παγκόσμιου Αθλητισμού, η Νίκη Λυμπεράκη για την αντικειμενική, δεοντολογικά ορθή και με πληρότητα παρουσίαση του κεντρικού δελτίου του τηλεοπτικού σταθμού Open TV.
Ειδικές τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στο Ιδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη για τα 50 και πλέον χρόνια πολύτιμης προσφοράς σε πνευματικό, πολιτιστικό και φιλεκπαιδευτικό έργο που έχει αναπτύξει και συνεχίζει με νέα οράματα έως σήμερα, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης για τον μισό αιώνα δράσης και την ανάδειξή του σε Ίδρυμα οικουμενικής εμβέλειας όχι μόνον για το Αποστολικό του έργο, αλλά και για την έμφαση που έχει δώσει σε θέματα προάσπισης της ανθρώπινης αξίας και του Πολιτισμού, στην εφημερίδα “Καθημερινή” για τα 100 χρόνια κυκλοφορίας της κατά τα οποία έχει παράσχει έγκυρη και έγκριτη δημοσιογραφία με σημαντική προσφορά στο έθνος, την κοινωνία και την προαγωγή του Πολιτισμού και στον δήμο Κηφισιάς διότι με σεβασμό στη διαθήκη του δωρητή Νάσου Μπότση διαμόρφωσε και αξιοποίησε την εμβληματική βίλα Μπότση, μετατρέποντάς την σε πολυχώρο Πολιτισμού με κύρια χρήση του ως Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού.
Επίσης, τιμητικές διακρίσεις απενεμήθηκαν στους: Γιάννη Πευκιανάκη, Γιώργο Μασσαβέτα, Εύα Νικολαϊδου, Ρίτα Ηλία Νάστου, Τίνα Σγουροπούλου, Αρη Γάτο, Μάνο Σταραμόπουλο, Ελένη Παπαθανασίου-Αποστολάκη, Γιάννη Κοτσιφό, Νίκο Στέφο, Γιώργο Γαβαλά, Χάρη Ξύδη, Γιάννη Κορομβόκη, περιοδικό ΝΑΥΣ, Μιχαήλ Αραμπατζόγλου.
Ειδικά βραβεία δόθηκαν: Βραβείο Κοινοβουλευτικού Ρεπορτάζ – Έλενα Βαρίνου, Βραβείο Οικονομικού Ρεπορτάζ – Πάνος Κακούρης και Αλέκος Λιδωρίκης, Βραβείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρος Τζανετάκος, Βραβείο Περιφερειακού Ρεπορτάζ Θώμη Παληού, Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς Μαρία Σαμολαδά, Βραβείο Ξένου Τύπου και Ανταποκριτών Γιάννης Ανδριτσόπουλος, Βραβείο “Βλάσσης Σωκρατίδης” Βαρβάρα Γκιγκιλίνη, Βραβείο της Ενωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου – Δημήτρης Κασμιρλής και “Σαμιακόν Βήμα”, Βραβείο Δημοσιογραφίας και Τεχνολογίας – Αννα Μπουσδούκου.
Η απονομή των βραβείων έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Κατά την προσφώνηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Μπότση Πάνος Καραγιάννης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη στήριξη του ΠτΔ προς τη δημοσιογραφική οικογένεια, που υπήρξε πολύτιμη όλα τα χρόνια της θητείας του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καραγιάννης είπε πως “θα πρέπει να είστε σίγουρος ότι εκπληρώσατε επάξια την εθνική σας αποστολή. Διαχειρισθήκατε με υπευθυνότητα και σπουδή την πιο δύσκολη περίοδο της χώρας μετά την επανίδρυση της Δημοκρατίας. Μια οικονομική και κοινωνική κρίση, μια εθνική περιπέτεια, η οποία θα μπορούσε να είχε βυθίσει την Ελλάδα εάν είχε αφεθεί σε πολιτικά κελεύσματα διαφόρων… Αψηφήσατε το πολιτικό κόστος και κρατήσατε τη χώρα μακριά από έναν καταστροφικό διχασμό. Εγγυηθήκατε την εθνική μας ασφάλεια σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για την εξωτερική μας πολιτική”. Και πρόσθεσε: “Ο πρώτος κύκλος της θητείας σας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας να είστε βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη νεώτερη ιστορία της χώρας”.
Πέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που απένειμε τα έξι πρώτα βραβεία, τα άλλα βραβεία απένειμαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπουργοί, βουλευτές, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Νίκος Βούτσης και Απόστολος Κακλαμάνης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου σημείωσε ότι “η αποκαλυπτική δημοσιογραφία είναι αυτή που κυριαρχεί και πρέπει να κυριαρχεί. Ανθρωποι, όπως ο Νάσος Μπότσης, οι ιδρυτές της εφημερίδας Απογευματινή, αποδεικνύουν τα λεγόμενά μου. Εάν η αποκαλυπτική δημοσιογραφία κυριαρχούσε, ενδεχομένως τα προβλήματα που κρύβουμε κάτω από το χαλί να φαίνονταν ξεκάθαρα. Γι αυτήν την αποκαλυπτική δημοσιογραφία θυσιάζονται εκατοντάδες συνάδελφοί μας στα πεδία των μαχών και σε δύσκολες περιοχές. Γι αυτήν την αποκαλυπτική δημοσιογραφία δέχονται σχεδόν καθημερινά πιέσεις οι συνάδελφοί μας. Σήμερα βραβεύουμε τους καλύτερους της χρονιάς που φεύγει. Εύχομαι στους συναδέλφους καλή χρονιά, να είναι πάντα παρόντες και να υπηρετούν τη δημοσιογραφία”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απευθυνόμενος στην πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου που έθεσε το θέμα των μέτρων στήριξης για τον Τύπο, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον Τύπο, πανελλαδικό και περιφερειακό, “διότι πρόκειται για έναν κλάδο που έχει υποστεί πραγματική καταστροφή σε όρους τζίρου, απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας”.
“Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των ΜΜΕ. Έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες από τις τοξικές παρενέργειες της διαπλοκής, της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας” είπε και πρόσθεσε: “Ζούμε σε μια εποχή που το τοπίο των ΜΜΕ μεταβάλλεται ραγδαία. Η αλματώδης ανάπτυξη των νέων μεθόδων Επικοινωνίας και Πληροφόρησης επιφέρει ριζικές αλλαγές στους παραδοσιακούς μηχανισμούς παραγωγής και διακίνησης της δημοσιογραφίας”.