Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Στην εκπομπή «360°» οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας

Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου είναι η πόλη της μνήμης, της νοσταλγίας και της συγκίνησης για τους Έλληνες. Μέσα στο χάος της αραβικής μεγαλούπολης, τις κόρνες, τη φασαρία, την εγκατάλειψη, μπορείς ακόμα να διακρίνεις τον αέρα μίας άλλης κοσμοπολίτικης εποχής, τότε που κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο. Τότε που η ελληνική κοινότητα ήταν η μεγαλύτερη ξένη κοινότητα της Αλεξάνδρειας και κινούσε το εμπόριο της πόλης.

 

Οι «360°» και η Σοφία Παπαϊωάννου την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 24:00 συναντούν τους λιγοστούς πια Έλληνες της Αλεξάνδρειας, εκεί που χτυπά η καρδιά του ελληνισμού, στο «ελληνικό τετράγωνο». Ένα οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της πόλης με επιβλητικά κτίρια που έχτισαν κάποτε Αλεξανδρινοί ευεργέτες, όπως ο Τοσίτσας, ο Αβέρωφ, ο Μπενάκης. Μιλούν με τους Αλεξανδρινούς που μένουν και αγωνίζονται για να κρατηθεί ζωντανό το ελληνικό στοιχείο: με τα σχολεία, όπου σπουδάζει η νέα γενιά των Ελλήνων, με τις επιχειρήσεις που αντιστέκονται μέσα στο χρόνο και συνεχίζουν να αποτελούν σημεία συνάντησης Ελλήνων και Αιγυπτίων, με τα προγράμματα ελληνιστικών σπουδών στη Βιβλιοθήκη, που συνδέουν το παρόν με το ένδοξο παρελθόν της πόλης που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

 

Σε αυτή την πόλη που αν την γνωρίσεις, δύσκολα μπορείς να την αποχωριστείς και να την ξεχάσεις.

 

«Θα ήθελα να μάθουν οι Έλληνες στην Ελλάδα ότι υπάρχουμε. Προσπαθούμε να μην πεθάνει η Ελλάδα που υπήρχε κάποτε εδώ», λέει ένας μαθητής του Αβερωφείου Γυμνασίου – Λυκείου στη Σοφία Παπαϊωάννου.

 

«360ο», με τη Σοφία Παπαϊωάννου: Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας

 

 

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου