Από τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου έως και την Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου 2025, το Αρχείο της ΕΡΤ μάς μεταφέρει στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, με εξαιρετικές θεματικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και αφιερώματα, αλλά και στο χαρμόσυνο κλίμα της Ανάστασης και του Πάσχα, με ξεχωριστά εορταστικά προγράμματα.
Η Ελένη Βιτάλη ερμηνεύει μοναδικά τις «7 Παρακλήσεις» του Σταμάτη Σπανουδάκη, η Ηρώ Σαΐα «Το Τροπάριο της Κασσιανής», σε μελοποίηση Σταύρου Ξαρχάκου και η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει αποσπάσματα από το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο». Ακόμη, μέσα από τα «Ελληνικά Επίκαιρα» μεταφερόμαστε στο Πάσχα του 1975, το πρώτο Πάσχα της Μεταπολίτευσης, «Το αλάτι της γης» μάς προσκαλεί σ’ ένα κεφάτο παραδοσιακό γλέντι στη Ρούμελη και στο Αγρίνιο, ενώ μέσα από το εορταστικό πασχαλινό πρόγραμμα της εκπομπής «Αυλαία» του 1955, ο Γιάννης Πάριος μάς εύχεται «Χριστός Ανέστη!»
Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα αφιερώματα στον Γιάννη Φέρτη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του, και στον Δημήτρη Μητροπάνο, που έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου 2012.
Τα αφιερώματα αναρτώνται στον ιστότοπο της ΕΡΤ www.ert.gr/archeio, καθώς και στη σελίδα του Αρχείου στο Facebook www.facebook.com/ERTarchive
14 Απριλίου 2024: Ένας χρόνος από τον θάνατο του Γιάννη Φέρτη
«Μονόγραμμα»
Ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης υπηρέτησε το θέατρο επί έξι δεκαετίες, από το 1959, όταν έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο Θέατρο Τέχνης και στην παράσταση «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, καθώς αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη, παραγωγής 2021, ξετυλίγει σταθμούς της ζωής του και της δημιουργικής του πορείας, όπως τη θητεία του στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, τη γνωριμία του με τη Μελίνα Μερκούρη και τη συνεργασία τους στο «Γλυκό πουλί της νιότης», τη «συνάντησή» του με τον Τσέχοφ και τον Σαίξπηρ, στο σινεμά τη συμμετοχή του στην «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια», το 1979. Η ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους» τού είχε χαρίσει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 2008. Είχε επίσης τραγουδήσει το «Σαν με κοιτάς», ντουέτο που έκανε το 1971 μαζί με την Αφροδίτη Μάνου και χρησιμοποιήθηκε ως ηχητική επένδυση για την ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι». Η εκπομπή περιλαμβάνει οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό, αποσπάσματα από παραστάσεις του μεγάλου πρωταγωνιστή.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραμπίνης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης
15 Απριλίου 2025
Ύμνοι Μεγάλης Εβδομάδας με την Ηρώ Σαΐα – Το Τροπάριο της Κασσιανής
Το Τροπάριο της Κασσιανής, βασισμένο στο κείμενο του Ρωμανού του Μελωδού, σε μελοποίηση του Σταύρου Ξαρχάκου, παρουσιάζεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης. Ερμηνεύει η Ηρώ Σαΐα. Στο πιάνο ο Νεοκλής Νεοφυτίδης.
16 Απριλίου 2020: 5 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα
«Οι κεραίες της εποχής μας»
Με αφορμή τα πέντε χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού συγγραφέα και ακτιβιστή Λουίς Σεπούλβεδα, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Οι κεραίες της εποχής μας», παραγωγής 2011, του Ανταίου Χρυσοστομίδη, αφιερωμένο στον Χιλιανό λογοτέχνη, στο οποίο ο ίδιος ο Σεπούλβεδα μιλάει για τη ζωή και το έργο του.
Σενάριο-επιμέλεια-παρουσίαση: Ανταίος Χρυσοστομίδης, Μικέλα Χαρτουλάρη
Σκηνοθεσία: Σταύρος Μελέας
16 Απριλίου 1975: Πασχαλινές αγορές ενόψει του Πάσχα
«Ελληνικά Επίκαιρα»
Το Αρχείο της ΕΡΤ γυρίζει τον χρόνο πενήντα χρόνια πίσω, στο Πάσχα του 1975 -το πρώτο Πάσχα της Μεταπολίτευσης- μέσα από τα «Ελληνικά Επίκαιρα». Μέσα από τον φακό των ασπρόμαυρων πλάνων, περιηγούμαστε στα μαγαζιά της Αθήνας και παρακολουθούμε τους καταναλωτές καθώς πραγματοποιούν διάφορες αγορές ενόψει του Πάσχα.
Το αφιέρωμα θα αναρτηθεί στη σελίδα του Αρχείου στο Facebook.
17 Απριλίου 2012: Θάνατος του Δημήτρη Μητροπάνου
«Δρόμοι»
Αφιέρωμα της εκπομπής «Δρόμοι» του Άρη Σκιαδόπουλου στον λαϊκό ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνο, με τον ίδιο να αφηγείται σταθμούς της προσωπικής του ζωής και της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Ο δημοφιλής τραγουδιστής μιλάει για τις συνεργασίες του με μεγάλους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού, όπως τους Γιώργο Ζαμπέτα, Δήμο Μούτση, Γιώργο Κατσαρό, Μάριο Τόκα, Θάνο Μικρούτσικο, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο Δημήτρης Μητροπάνος αναφέρεται, επίσης, στις πολιτικές του πεποιθήσεις και στη διαμόρφωση της αριστερής του συνείδησης. Ξεχωριστή αναφορά κάνει στην Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Ο φακός της εκπομπής, παραγωγής 2004, περιηγείται σε σημεία με τα οποία συνδέθηκε η πορεία του, όπως το ιστορικό κτήριο του στούντιο της εταιρείας Columbia, οι μπουάτ «Απανεμιά» και «Zoom» στην Πλάκα, το Θέατρο του Λυκαβηττού. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, το μουσικόφιλο κοινό ταξιδεύει στις δεκαετίες 1960-1990, με συντροφιά τις μεγάλες επιτυχίες του.
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Έρευνα-παρουσίαση: Άρης Σκιαδόπουλος
Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου: Ο εορτασμός των Παθών σε Μάλαγα, Τάραντα και Σύρο τη δεκαετία του ’80
«Μεσογειακό τρίπτυχο για τα Πάθη»
Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1986, του Δημήτρη Μαυρίκιου αφορά τρία λιμάνια της Μεσογείου, τη Μάλαγα στην Ισπανία, τον Τάραντα στην Ιταλία και τη Σύρο στην Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με έρευνες, παρατηρούνται ομοιότητες στα λατρευτικά έθιμα του Πάσχα. Ο συνδετικός κρίκος αυτών των πόλεων είναι το ελληνικό στοιχείο, που άνθησε σε παλαιότερες εποχές και άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της παρουσίας του μέσα από τα εκκλησιαστικά έθιμα των ημερών του Πάσχα και ειδικά την Εβδομάδα των Παθών.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος
Διεύθυνση παραγωγής: Τζοβάννα Τέμπου
Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου:
Οι «7 Παρακλήσεις» του Σταμάτη Σπανουδάκη
Η Ελένη Βιτάλη ερμηνεύει μοναδικά τις «7 Παρακλήσεις» του Σταμάτη Σπανουδάκη σε ελεύθερη εικονογράφηση-σκηνοθεσία από τον Νίκο Γραμματικόπουλο. Εμφανίζονται οι Σταύρος Ξερικός, Ελένη Γκασούκα, Ευγενία, και οι ηθοποιοί του θεάτρου «ΡΕ», από την παράσταση «Φούγκα», σε σκηνοθεσία Μυρτώς Παράσχη.
Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης: Μεγάλη Παρασκευή 12 Απριλίου 1985.
Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου: «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο»
Με την Έλλη Λαμπέτη
Κείμενα Μεγάλης Εβδομάδoς
Σειρά έξι δεκαπεντάλεπτων εκπομπών, παραγωγής 1979, σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη, στις οποίες η αξέχαστη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη διαβάζει αποσπάσματα από το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», καθώς και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Στην εκπομπή του Μεγάλου Σαββάτου, η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και αποσπάσματα ύμνων από τους Εκλεκτούς Ψαλμούς, την Ακολουθία της Πρώτης ώρας, τον Εσπερινό του Μ. Σαββάτου και την Ακολουθία του Όρθρου της Κυριακής του Πάσχα. Η σκηνοθεσία, απόλυτα λιτή, εστιάζεται στο πρόσωπο και στην υποβλητική φωνή της Λαμπέτη. Οι εκπομπές προβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1979 από την τηλεόραση τής τότε ΥΕΝΕΔ. Το σπάνιο αυτό υλικό των εκπομπών, κινηματογραφημένο σε ασπρόμαυρο φιλμ, ήταν χαμένο και εντοπίστηκε ξανά το 1995 στο πλαίσιο των εργασιών ταξινόμησης του οπτικοακουστικού Αρχείου της ΕΡΤ. Μετά την αποκατάστασή του, η σειρά επαναπροβλήθηκε από την ΕΤ-2 τον Απρίλιο του 1996.
19 Απριλίου 1980: Η Ελλάδα στον 25ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision
Μουσικό βίντεο του τραγουδιού «Ωτοστόπ» με την Άννα Βίσση
Ο 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας στις 19 Απριλίου 1980. Η Ελλάδα συμμετείχε με την Άννα Βίσση και το τραγούδι «Ωτοστόπ» σε μουσική σύνθεση Τζικ Νακασσιάν και στίχους Ρόνυ Σοφού, λαμβάνοντας τη 13η θέση. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το μουσικό βίντεο του τραγουδιού της Άννας Βίσση, το οποίο είχε γυριστεί με την πρωτοποριακή (για τα δεδομένα της εποχής του) μέθοδο του blue wall.
Το αφιέρωμα θα αναρτηθεί στη σελίδα του Αρχείου στο Facebook.
19 Απριλίου: «Χριστός Ανέστη!» με τον Γιάννη Πάριο
«Αυλαία»
Εορταστικό πασχαλινό πρόγραμμα της μουσικής εκπομπής «Αυλαία» της ΕΤ-2 σε παρουσίαση Γιώργου Κυβέλου, που προβλήθηκε 30 χρόνια πριν, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου του 1995, μετά την Ανάσταση, με καλεσμένο τον Γιάννη Πάριο. Η εκπομπή ξεκινά με τον ερμηνευτή να ψάλει στο στούντιο το «Χριστός Ανέστη» και στη συνέχεια να ερμηνεύει το τραγούδι «Μια Παναγιά» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Νίκου Γκάτσου. Ο Γιώργος Κύβελος υποδέχεται τον Γιάννη Πάριο στην εκπομπή και συζητάει μαζί του σχετικά με την πορεία του στο τραγούδι και τη σχέση του με το κοινό. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, παρεμβάλλονται μουσικά διαλείμματα, με τον Γιάννη Πάριο να ερμηνεύει συνοδεία ζωντανής ορχήστρας, πληθώρα αγαπημένων τραγουδιών, τόσο από δικούς του προσωπικούς δίσκους όσο και από έργα σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ζαμπέτας κ.ά.). Τον Γιάννη Πάριο συνοδεύουν στην ερμηνεία η Στέλλα Κονιτοπούλου και η Δέσποινα Ολυμπίου.
Σκηνοθεσία: Θάνος Χρυσοβέργης
Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος Κυβέλος
Μουσικός σύμβουλος: Τάσος Φαληρέας
Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου: Πασχαλινό γλέντι από το Αγρίνιο και τη Ρούμελη σε όλη την Ελλάδα – «Το αλάτι της γης»
Ο Λάμπρος Λιάβας επισκέπτεται τη Ρούμελη και ειδικότερα το Αγρίνιο, για να παρουσιάσει ένα παραδοσιακό πασχαλινό γλέντι. Το γλέντι αρχίζει με το παραδοσιακό «Σήμερα Χριστός Ανέστη…», και συνεχίζεται με πληθώρα ρουμελιώτικων τραγουδιών της Λαμπρής. Ακόμη, παρουσιάζεται και ο πανηγυρικός τελετουργικός χορός «Γαϊτανάκι», ενώ οι πίπιζες από το Μεσολόγγι δίνουν τον τόνο στις τοπικές πατινάδες και τα τσάμικα. Στη συνέχεια, η πασχαλινή γιορτή μάς «ταξιδεύει» μουσικά σε όλη την Ελλάδα: Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Εύβοια, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ικαρία, Λέσβο, καθώς και στη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Ομίλου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Παπαναστασίου (κλαρίνο), Βαγγέλης Σαραντίδης (βιολί-τραγούδι), Ιάκωβος Ηλιάδης (λαούτο), Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι), Νίκος Ανεμοδουριώτης (ούτι-κιθάρα), Αντρέας Παπάς (κρουστά), Hλίας Πλαστήρας (κλαρίνο-τραγούδι), Δημήτρης Κωνσταντής (λαούτο-τραγούδι), Γιώργος Γκόγκος (βιολί), Διονύσης Ζώης (ντέφι), Hλίας Αριστόπουλος και Χρυσοβαλάντης Σούτας (ζουρνάς), Πάνος Μπέκος (νταούλι) και Γιάννης Σέρβος (τσαμπούνα). Τραγουδούν οι Άρης Ντίνας, Λίτσα Ουλιανούδη και Ελένη Λαζάρου.
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
