Πιο έντονη από ποτέ είναι η φηµολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ηµέρες περί εισόδου επενδυτών στα media του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύµφωνα µε τη σχετική πληροφόρηση, η Κουµουνδούρου το πήρε απόφαση να προχωρήσει σε αυτό το πολύ µεγάλο -για τα δεδοµένα και τις παραδόσεις της Αριστεράς- βήµα, καθώς άπαντες συνοµολογούσαν εδώ και αρκετό καιρό πως η λύση αυτή θα ήταν µονόδροµος προκειµένου να προκύψει ένα συγκεκριµένο πλάνο διάσωσης και βιωσιµότητας τόσο της «Αυγής» όσο και του ραδιοφωνικού σταθµού «Στο Κόκκινο».
Φυσικά, ουδείς µπορεί να προδιαγράψει την τελική έκβαση του εγχειρήµατος, ωστόσο επρόκειτο δίχως αµφιβολία για το τελευταίο χαρτί που θα µπορούσε να παίξει υπό αυτές τις συνθήκες το νέο προεδρικό σύστηµα του Σωκράτη Φάµελλου.
Το πλάνο για μερική ιδιωτικοποίηση της «Αυγής» και οι δομικές αλλαγές στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»
Με βάση τα όσα διέρρευσαν, το σχέδιο συµφωνίας µε τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν µετοχικά στην ιστορική εφηµερίδα και στο κοµµατικό ραδιόφωνο (καθώς γίνεται λόγος για περισσότερα του ενός επιχειρηµατικά κέντρα) προβλέπει ότι το 51% θα παραµείνει στα χέρια της Κουµουνδούρου και το υπόλοιπο 49% θα κατευθυνθεί προς τους ιδιώτες. Στόχος της συνέργειας αυτής θα είναι η διατήρηση της εβδοµαδιαίας έκδοσης της «Αυγής», καθώς και η κατά το δυνατόν ενίσχυση της ιστοσελίδας της.
Σε ό,τι αφορά τον ραδιοφωνικό σταθµό 105,5, αν προχωρήσουν οι συνοµιλίες, αναµένεται να υπάρξουν δοµικές αλλαγές στο περιεχόµενο του προγράµµατος, καθώς και στο στελεχιακό του δυναµικό. Την ίδια στιγµή, ως απαραίτητο στοιχείο για την εξασφάλιση της πολυπόθητης βιωσιµότητας θα τρέξει ένα πλάνο εθελούσιας εξόδου, που θα απευθύνεται κατά βάση στην κατηγορία των παλαιότερων εργαζοµένων, ενώ δεν αποκλείεται να δροµολογηθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία και για την «Αυγή», παρά τις εκ προοιµίου πιο δύσκολες παραµέτρους της συγκεκριµένης υπόθεσης, δεδοµένων των ονοµάτων που συνθέτουν την ηγετική οµάδα της εφηµερίδας.
Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις επιµένουν πως, αν όλα κυλήσουν οµαλά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα.
Το ενδιαφέρον Δημήτρη Μαρή και Νίκου Μανεσιώτη και το σενάριο της Panik Records για το ραδιόφωνο
Ανάµεσα στα άλλα ακούγονται οι περιπτώσεις του ∆ηµήτρη Μάρη (προσωπικού φίλου του Αλέξη Τσίπρα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γραµµή των Μέσων στη βάση της επιθυµίας του πρώην πρωθυπουργού για εµπλοκή του σε έναν ευρύτερο κεντροαριστερό φορέα), ο οποίος είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά του Open, καθώς και του εκδότη της εφηµερίδας «OneVoice», Νίκου Μανεσιώτη.
Για το ραδιόφωνο, υπάρχει και το σενάριο µετατροπής του σε µουσικό από την Panik Records, η οποία φέρεται να επιθυµεί αρχικά την επινοικίαση της συχνότητας για µία πενταετία και στη συνέχεια να την αποκτήσει µαζί µε τον τίτλο. Αυτό µέχρι στιγµής φαίνεται να είναι και το σηµείο που προβληµατίζει ιδιαίτερα την οµάδα Φάµελλου.
Για την ιστορία, αξίζει να σηµειωθεί ότι οι εργαζόµενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε 145, ενώ το έλλειµµα φθάνει τα 350.000 ευρώ. Τέλος, τα χρέη όλων αυτών των ετών ξεπερνούν τα 4 εκατοµµύρια.
*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο SECRET της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/2/2025