Ηταν 20 Νοεμβρίου 1989, ακριβώς πριν από 30 χρόνια όταν ανέτειλε μια νέα εποχή στο χώρο των Media. Ηταν εκείνη η ημέρα που σημάδεψε την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης όταν το Μεγάλο Κανάλι ή αλλιώς Mega Channel άνοιγε την πόρτα της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα, πέρασαν 30 ολόκληρα χρόνια όμως τόσο το σήμα όσο και το χαρακτηριστικό μουσικό χαλί έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη των τηλεθεατών.
Όπως και όλο το πρόγραμμα του καναλιού, οι μοναδικές σειρές του, η αντικειμενικότητα, η αμεσότητα της είδησης, οι αναλύσεις, η αποτύπωση της καθημερινότητας, η κουλτούρα και ο πολιτισμός υψηλού επιπέδου.
«Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε την ΕΡΤ αλλά να τη συμπληρώσουμε» δήλωνε τότε ο γενικός διευθυντής του νεοσύστατου σταθμού Νίκος Σκουλάς, ανακοινώνοντας την ημερομηνία λειτουργίας του σταθμού. Είχε δώσει και την υπόσχεση ότι «θα προσφέρει ποιότητα στην ψυχαγωγία και αντικειμενικότητα στην ενημέρωση».
Ετσι, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 1989, στις 15.00 ακριβώς, το σήμα του Μεγάλου Καναλιού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ο μέσος όρος τηλεθέασης την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, έφτασε το 33,57% έναντι 26,27% της ΕΡΤ1 και 16,24% της ΕΡΤ2.
Το πρόγραμμα του Mega χαρακτήριζαν η φρεσκάδα, η πρωτοπορία, η ποικιλομορφία και η υψηλή αισθητική.
Ενημέρωση και ψυχαγωγία
Ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης το Mega δημιούργησε τη δική του σχολή. Σε κάθε μικρό και μεγάλο γεγονός τα συνεργεία του βρίσκονταν εκεί. Το κάθε δελτίο έπρεπε να μεταφέρει στο κοινό όσο καλύτερα γινόταν ό,τι συνέβαινε στην Ελλάδα και στον κόσμο συνοδευόμενα από τον σχολιασμό κορυφαίων δημοσιογράφων. Η δημοσιογραφική ομάδα του Μεγάλου Καναλιού επιδείκνυε απίστευτα αντανακλαστικά όχι μόνο στα μεγάλα γεγονότα και στις εκλογικές αναμετρήσεις, όπου το κανάλι έκανε πρωταθλητισμό, αλλά και στα έκτακτα γεγονότα.
Εκτός από την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση το όνομα του Μεγάλου Καναλιού ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο και με το κομμάτι της ψυχαγωγίας. Βραδινά shows, τηλεπαιχνίδια, εκπομπές σάτιρας και φυσικά η μυθοπλασία ήταν τα βαριά όπλα του σταθμού.
Εχουν μείνει στην ιστορία προγράμματα όπως το «Πρωινό κοκτέιλ», το «Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό», το «Σαν στο σπίτι σας» και τον «Ομορφο κόσμο το πρωί» από την πρωινή ζώνη του καναλιού; Το φαντασμαγορικό για την εποχή του «Μπράβο» και το «Πολύ την Κυριακή», τη «Mega Banca», τις «Κόντρες», το «Ρουκ Ζουκ», το «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» και τον «Πιο αδύναμο κρίκο»; Αλλά και το «Bar», τη «Φάρμα» και το «Survivor».
Οι 156 ελληνικές σειρές που προβλήθηκαν μέχρι και το 2014 – πρόκειται για 14.000 επεισόδια, διάρκειας 500.000 λεπτών – δεν άφησαν εποχή μόνο για τη διάρκεια της πρώτης τους προβολής, αλλά και την περίοδο των επαναλήψεων. Σειρές όπως «Τρεις Χάριτες», «Απαράδεκτοι», «Το ρετιρέ», «Αναστασία», «Ντόλτσε βίτα», «Ψίθυροι καρδιάς», «Δύο ξένοι», «Κλείσε τα μάτια», «Είσαι το ταίρι μου», «Σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς», «Βέρα στο δεξί», «Στο παρά πέντε», «Επτά θανάσιμες πεθερές» «50-50», «Το νησί», «Ευτυχισμένοι μαζί» και πάρα πολλές ακόμα έκαναν τους τηλεθεατές να γελάσουν και να συγκινηθούν, με εκείνους να τις ανταμείβουν με πρωτιές στους πίνακες της Nielsen.
Το πρώτο πρόγραμμα του Mega το 1989
15:00 Διάστημα 1999 (Σειρά επιστημονικής φαντασίας) 1
16:00 Μπάτμαν (Παιδική σειρά)
16:30 MEGA HITS (μουσικό πρόγραμμα)
17:30 Δικαίωμα στην αγάπη (βραζιλιάνικη σειρά)
18:00 Ειδήσεις
18:05 Σλεντζ Χάμερ (αστυνομική κωμική σειρά)
18:30 Κάπιτολ (αμερικάνικη σαπουνόπερα)
19:00 Σύντομες ειδήσεις
19:01 Φάλκον Κρεστ (κοινωνική δραματική σειρά)
20:00 Γράμματα και αριθμοί (Τηλεπαιχνίδι με τον Κώστα Παπαντωνόπουλο)
20:30 Κεντρικό δελτίο ειδήσεων
21:00 Ελληνική ταινία: Θανάση, πάρε τ’ όπλο σου
22:00 Ειδήσεις
22:05 Συνέχεια της ελληνικής ταινίας
23:00 Ιδιωτικός ντεντέκτιβ Σπένσερ (αστυνομική σειρά)
00:00 Ειδήσεις
00:05 Οι αντίζηλοι (αστυνομική σειρά)