Τέλος σε μια σειρά στρεβλώσεων στον χώρο του Τύπου επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στα μέσα της εβδομάδας. Αρχικά, δίνεται δυνατότητα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα, ύψους 10.000 ευρώ, σε εφημερίδες, τα οποία, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καλύπτονται από την εκδότρια εταιρεία, τότε την υποχρέωση πληρωμής θα έχει ο κύριος μέτοχος.
Η επίμαχη ρύθμιση προωθήθηκε από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, και ενσωματώθηκε με διαδικασίες-εξπρές σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Στόχος της διάταξης είναι, σύμφωνα με τον κύριο Οικονόμου, η αντιμετώπιση του φαινομένου ιδιοκτητών-αχυρανθρώπων, στους οποίους δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη για συκοφαντική δυσφήμηση, αφού δεν εμφανίζονται στην ταυτότητα των εφημερίδων τους. Η συγκεκριμένη διάταξη συνιστά ριζική στροφή του κράτους ως προς τη λειτουργία του ΕΣΡ, το οποίο από την ίδρυσή του, το 1989, μέχρι και χθες είχε αρμοδιότητες αποκλειστικά για το πεδίο της ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
Η τροπολογία επίσης ορίζει πως «σε κάθε εφημερίδα που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα ορίζονται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης οι οποίοι αμφότεροι είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων». Στο μεταξύ, η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία λήψης μέτρων για την ενίσχυση των εφημερίδων. Αυτά, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν την επιδότηση του μεταφορικού έργου των εντύπων, ενώ υπό συζήτηση φαίνεται να είναι και η κατάργηση του ΦΠΑ (6%). Το ζήτημα έχει επισημανθεί από τις Ενώσεις Τύπου στον υπουργό και έχει συζητηθεί εκτενώς μαζί του, καθώς αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
Ακόμα, αίτημα των Ενώσεων το οποίο έχουν θέσει στην Πολιτεία και έχουν λάβει και σχετικές δεσμεύσεις για την υλοποίησή του είναι η σταθερή χρηματοδότηση της εισφοράς 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων για τις ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ
Σχέδιο ενίσχυσης
Επίσης ο Γιάννης Οικονόμου, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, συζητούν ένα πιο εκτεταμένο σχέδιο ενίσχυσης του Τύπου, που θα προκύψει (εκτός των άλλων) και μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις σχετικές ανακοινώσεις να έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2022. Επί της ουσίας, σχεδιάζεται ένα εργαλείο που θα στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική ενίσχυση , ξεπερνώντας παθογένειες και προβλήματα του παρελθόντος.
Πρόσφατα, μάλιστα, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιάννης Οικονόμου, και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με κεντρικό θέμα συζήτησης την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζήτησε επιτακτικά την άρση των νομοθετικών περιορισμών, ώστε να υπογραφεί ενιαία Συλλογική Σύμβαση με θεσμικούς και οικονομικούς όρους για τους εργαζομένους στα δημόσια ΜΜΕ. Εως ότου συμβεί αυτό, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης του 2019, που περιλαμβάνει αμιγώς θεσμικούς όρους