Το «Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου» είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένας φροντιστής δημιουργεί την εμφάνιση προβλημάτων υγείας σε ένα άλλο άτομο, συνήθως στο παιδί του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τραυματισμό του παιδιού ή αλλαγή διαγνωστικών δειγμάτων.
Στη συνέχεια, ο φροντιστής παρουσιάζει το άτομο ως άρρωστο ή τραυματισμένο. Μόνιμος τραυματισμός ή θάνατος του θύματος μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της διαταραχής.
Η ταινία «Run» δείχνει ακριβώς αυτό. Μια μητέρα (Σάρα Πόλσον) η οποία φροντίζει την ανάπηρη κόρη της (Κίρα Άλλεν) και η οποία με διάφορα φάρμακα επιχειρεί να την αρρωστήσει ακόμη περισσότερο προκειμένου το παιδί να έχει πάντα την ανάγκη της.
Την «αρρωστημένη» αυτή σχέση σκιαγραφεί το «Run» που δείχνει πως αντιδράει η κόρη όταν συνειδητοποιεί ότι η φαρμακευτική αγωγή που της δίνει η μητέρα της, την κάνει χειρότερα. Στην πορεία ανακαλύπτει μια σειρά από μυστικά για την μητέρα της που παγώνουν το αίμα.
Έσπασε κάθε ρεκόρ
Η ταινία βγήκε μέσα στην πανδημία και ανέβηκε στην πλατφόρμα Hulu, όπου έσπασε κάθε ρεκόρ θέασης, καθήλωσε εκατομμύρια θεατές και έγινε η πιο προβεβλημένη ταινία στην ιστορία του Hulu.
Το Netflix αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας και μόλις την ανέβασε ακόμη περισσότεροι θεατές είδαν τι σημαίνει το σύνδρομο Μινχάουζεν. Σε μελέτη που έγινε πριν από λίγα χρόνια διαπιστώθηκε ότι το 95% όσων πάσχουν από το σύνδρομο αυτό, είναι μητέρες που κακοποιούν τα παιδιά τους.