Τα τηγάνια, οι κατσαρόλες και οι κούπες από χαλκό έχουν χάσει τη λάμψη και το εντυπωσιακό τους χρώμα; Σας δίνουμε απλές χρηστικές συμβουλές για να γίνουν και πάλι σαν καινούργια!
Πώς τα πλένουμε
Ο καλύτερος και πιο σωστός τρόπος είναι με ζεστό νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανάκι και να το καθαρίζουμε χωρίς να ασκούμε πολλή πίεση για να μη γδάρουμε την επιφάνεια. Αν έχουν κολλήσει τροφές και δεν βγαίνουν εύκολα, αφήνουμε το σκεύος να μουλιάσει για ένα τέταρτο σε ζεστό νερό και επανερχόμαστε.
Μετά το πλύσιμο πρέπει να στεγνώσουμε άμεσα τα σκευή μας με ένα πανάκι, αλλιώς θα έχουν διαρκών στάμπες από τις σταγόνες του νερού, κάτι που με τον καιρό θα τα φθείρει.
Μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων;
Όχι. Αρκετά μονολεκτική και κάθετη απάντηση, αλλά, αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτά τα σκεύη, πρέπει να τα πλένουμε στο χέρι.
Αν τα σκεύη που έχουμε δεν είναι από χαλκό, αλλά από ατσάλι που έχει χρωματιστεί ώστε να μοιάζει με χαλκό, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, και μπορούμε να τα πλύνουμε και στο πλυντήριο.
Τα χάλκινα λακαριστά σκεύη αντέχουν περισσότερο.
Κάποια χάλκινα σκεύη έχουν μια έξτρα επίστρωση που τα κάνει πολύ γυαλιστερά, σαν καθρέπτες. Αυτή η επίστρωση προστατεύει τον χαλκό και βοηθά τα σκεύη να αντέξουν περισσότερο.
Πώς τα καθαρίζουμε;
Και πάλι, δεν τα βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων. Κάνουμε ό,τι κάνουμε και στα χάλκινα σκεύη χωρίς την επίστρωση.
Πώς επαναφέρουμε τα σκεύη που έχουν ταλαιπωρηθεί, χωρίς τη χρήση χημικών;
Με τον καιρό, ειδικά τα σκεύη χωρίς επίστρωση, θα αρχίσουν να χάνουν το ωραίο χρώμα τους, λόγω της αντίδρασης της επιφάνειάς τους με το οξυγόνο, την υγρασία, το φως του ήλιο, τα λάδια/έλαια από τις τροφές, ακόμη κι απ’ τα χέρια μας. Θα παρατηρήσουμε μαυρίλες στην επιφάνειά τους ή μαύρα στίγματα.
Αρχικά, επειδή ο χαλκός αντιδρά ανάλογα με τις τροφές με τις οποίες έρχεται σε επαφή, συστήνεται να μην μαγειρεύουμε σε χάλκινα σκεύη με όξινα φαγητά , όπως οι ντομάτες και τα λεμόνια.
Ένας ιδιαίτερος τρόπος να τα γυαλίσουμε και να τα καθαρίσουμε, χωρίς τη χρήση χημικών, είναι να φτιάξουμε ένα μείγμα με 2 μέρη πάστα ντομάτας ή κέτσαπ και ένα μέρος χοντρό αλάτι. Δεν τρίβουμε την επιφάνεια, απλά απλώνουμε το μείγμα για λίγα λεπτά, μετά ξεπλένουμε και στεγνώνουμε αμέσως τα σκεύη με πανάκι.
Ένας ακόμη τρόπος., είναι με ξίδι. Συνδυάζουμε 1 φλιτζ. λευκό ξίδι, 3 φλιτζ. νερό και 1 κουτ. σούπας αλάτι. Βυθίζουμε το σκεύος στο μείγμα και το βράζουμε μέσα σε αυτό. Μόλις δούμε τα μαύρα στίγματα να φεύγουν απ’ την επιφάνεια του σκεύους, σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει. Για καλύτερα αποτελέσματα, μετά από αυτό το βήμα, κάνουμε και τη διαδικασία με την πάστα, και θα γίνει σαν καινούργιο!
Πηγή: olivemagazine.gr