Μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητάς σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχείο μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι πιο κοινά από άλλα.
Συχνά, η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε κατάλληλες βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ή στη μείωση των συμπτωμάτων αυτών. Ποια είναι όμως τα πιο κοινά σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να μπουστάρεις τον οργανισμό σου με βιταμίνες;
Εύθραυστα μαλλιά και νύχια
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν εύθραυστα μαλλιά και νύχια. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη βιοτίνης.
Η βιοτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β7, βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι πολύ σπάνια, αλλά όταν εμφανίζεται, τα εύθραυστα μαλλιά, η αραίωση ή το σπάσιμο των νυχιών είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα.
Άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας βιοτίνης περιλαμβάνουν χρόνια κόπωση, μυϊκούς πόνους, κράμπες και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.
Οι έγκυες γυναίκες, οι βαρείς καπνιστές και τα άτομα με πεπτικές διαταραχές όπως η νόσος του Crohn, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιοτίνης.
Επίσης, η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών και ορισμένων αντισπασμωδικών φαρμάκων αποτελεί παράγοντα κινδύνου.
Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη περιλαμβάνουν κρόκους αυγών, ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, γλυκοπατάτες, μαγιά, δημητριακά ολικής αλέσεως και μπανάνες.
Οι ενήλικες με εύθραυστα μαλλιά ή νύχια, μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δοκιμάσουν ένα συμπλήρωμα που παρέχει περίπου 30 μικρογραμμάρια βιοτίνης την ημέρα.
Απώλεια μαλλιών
Η τριχόπτωση είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Μάλιστα, έως και το 50% των ενηλίκων αναφέρουν απώλεια μαλλιών μέχρι την ηλικία των 50 ετών.
Μια διατροφή πλούσια στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης.
Σίδηρος
Ο σίδηρος εμπλέκεται στη σύνθεση του DNA, συμπεριλαμβανομένου του DNA που υπάρχει στα τριχοθυλάκια. Πολύ λίγος σίδηρος μπορεί να κάνει τα μαλλιά να σταματήσουν να αναπτύσσονται ή να πέσουν.
Ψευδάργυρος
Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση πρωτεϊνών και τη διαίρεση των κυττάρων, απαιτούνται δύο διαδικασίες για την ανάπτυξη των μαλλιών. Ως εκ τούτου, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου.
Λινολεϊκό οξύ (LA) και άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).
Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα απαιτούνται για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μαλλιών (34Αξιόπιστη πηγή). Τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε LA, ενώ τα καρύδια, οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και οι ξηροί καρποί σόγιας είναι πλούσια σε ALA.
Νιασίνη (βιταμίνη Β3)
Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών. Αλωπεκία, μια κατάσταση κατά την οποία τα μαλλιά πέφτει σε μικρές κηλίδες, είναι ένα πιθανό σύμπτωμα έλλειψης νιασίνης. Στις τροφές πλούσιες σε νιασίνη είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φυλλώδη λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε βιοτίνη.
Βιοτίνη (βιταμίνη Β7)
Η βιοτίνη είναι ένα άλλη μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β της οποίας η ανεπάρκεια, μπορεί να συνδέεται με τριχόπτωση. Πολλά είναι τα συμπληρώματα που μπορούν να αποτρέψουν την τριχόπτωση, καθώς περιέχουν συνδυασμό των παραπάνω θρεπτικών συστατικών.
Στοματικά έλκη ή σκασίματα στις γωνίες του στόματος
Οι βλάβες μέσα και γύρω από το στόμα μπορεί εν μέρει να συνδέονται με την ανεπαρκή πρόσληψη ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων.
Για παράδειγμα, τα στοματικά έλκη, που συνήθως αναφέρονται και ως έλκη, είναι συχνά το αποτέλεσμα ανεπάρκειας σιδήρου ή βιταμινών Β.
Μια μελέτη σημειώνει ότι οι ασθενείς με στοματικά έλκη φαίνεται να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου.
Σε μια άλλη μελέτη, περίπου το 28% των ασθενών με στοματικά έλκη είχαν ανεπάρκεια σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6).
Η γωνιακή χειλίτιδα, μια κατάσταση που προκαλεί ρωγμές στις γωνίες του στόματος, σχίσιμο ή αιμορραγία, μπορεί να προκληθεί από υπερβολική σιελόρροια ή αφυδάτωση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου και βιταμινών Β, ιδιαίτερα ριβοφλαβίνης.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα πουλερικά, το κρέας, τα ψάρια, τα όσπρια, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Καλές πηγές θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και πυριδοξίνης είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, πουλερικά, κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
Αιμορραγία ούλων
Μερικές φορές μια σκληρή τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών, είναι η ρίζα της αιμορραγίας των ούλων, αλλά μπορεί επίσης να ευθύνεται μια δίαιτα που δεν περιέχει βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και στην ανοσία, ενώ δρα ακόμη και ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων.
Το σώμα δεν παράγει τη βιταμίνη C από μόνο του, επομένως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσεις επαρκή επίπεδα είναι μέσω της διατροφής.
Οι ανεπάρκειες βιταμίνης C είναι σπάνιες σε άτομα που καταναλώνουν αρκετά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Η κατανάλωση πολύ λίγης βιταμίνης C μέσω της διατροφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων, ακόμη και της απώλειας δοντιών. Μια άλλη σοβαρή συνέπεια της ανεπάρκειας βιταμίνης C, είναι το σκορβούτο που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποδυναμώνει τους μύες και τα οστά και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι.
Άλλα κοινά σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης C περιλαμβάνουν εύκολους μώλωπες, αργή επούλωση πληγών, ξηρό φολιδωτό δέρμα και συχνές ρινορραγίες. Φρόντισε να καταναλώνεις αρκετή βιταμίνη C τρώγοντας τουλάχιστον 2 κομμάτια φρούτων και 3-4 μερίδες λαχανικών κάθε μέρα.
Πηγή: ladylike.gr