Connect with us

Hi, what are you looking for?

Media Insider

Μέτωπο καναλαρχών εναντίον του Κυριακού

Την αντίδρασ του συνόλου των καναλαρχών (Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη) προκάλεσε η προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση (τέθηκε σε διαβούλευση) που άνοιγε παράθυρο θεματικής άδειας στον ιδιοκτήτη του Μακεδονία TV, Θοδωρή Κυριακού. Οι καναλάρχες «βγήκαν στα κεραμίδια», αφού διέβλεψαν τον κίνδυνο να προστεθεί ακόμη ένας παίκτης στον τηλεοπτικό χάρτη, χωρίς ωστόσο να έχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα, με την προτεινόμενη τροποποίηση του επίμαχου σχεδίου νόμου (τροποποίηση Αρθρου 2, παρ. 4, Ν. 3449/2015) η άδεια του παρόχου θεματικού περιεχομένου εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας μπορεί πλέον να περιλαμβάνει και ενημερωτικό πρόγραμμα.

 

Συναφώς, δεν υφίσταται πλέον η διάκριση που ίσχυε κατά τον χρόνο αδειοδότησης των έξι νόμιμων υφιστάμενων παρόχων σε:1. Αδεια ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου και 2. Αδεια μη ενημερωτικού περιεχομένου. Φυσικά, όλα αυτά φαίνεται να αλλάζουν, αφού σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να συναινέσει στη νόθευση του ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι, όταν προκηρυχθούν οι θεματικές άδειες, όσοι ενδιαφερθούν θα πρέπει να δαπανήσουν πολλαπλάσια χρήματα για να αποκτήσουν μία από αυτές. Και αυτό γιατί μόνον έτσι θα υπάρξει εύρυθμη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να αποκτά άδεια πανελλήνιας εμβέλειας με τα ίδια χρήματα με αυτόν που διαθέτει αντίστοιχη ενημερωτικού χαρακτήρα. Γιατί στη δεύτερη περίπτωση το κόστος λειτουργίας είναι πολλαπλάσιο. Ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1, Θοδωρής Κυριακού, θέλοντας να αξιοποιήσει το Μακεδονία TV, φαίνεται ότι αναζήτησε ένα νομοθετικό παράθυρο, προκειμένου μέχρι τη χορήγηση των θεματικών αδειών να του δοθεί η δυνατότητα να μετατρέψει το συγκεκριμένο κανάλι σε θεματικό. Η αντίδραση ήταν άμεση και απολύτως λογική από την πλευρά των υπόλοιπων καναλαρχών.

 

Κάπως έτσι, χάλασαν τα σχέδια του Mister ANT1 να αποκτήσει και δεύτερο κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας, χωρίς να αναγκαστεί να βάλει χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, τη Δευτέρα η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τη σχετική ρύθμιση, που απλώς θα δίνει τη δυνατότητα στον κ. Κυριακού μέχρι τον διαγωνισμό για τις θεματικές άδειες να λειτουργεί με το υφιστάμενο καθεστώς το Μακεδονία TV.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου