Μη χάσετε αυτή την Κυριακή 27.10 αποκλειστικά με την κυριακάτικη Απογευματινή, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ», από τα επίσημα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, για να επιλέξετε.
«Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ»
-ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΣ
-ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
-«ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ» Μέρος Β’ – Ο οποίος περιλαμβάνει την εξιστόρηση της Γερμανικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας την Άνοιξη του 1941 και συγκεκριμένα τους αγώνες του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας.
Τα κύρια σημεία του τόμου είναι τα εξής: Η δευτέρα ημέρα της Γερμανικής επιθέσεως. Το Οχυρόν Λίσσε και η διάβασις Καλαποτίου. Σκληροί αλλά νικηφόροι αγώνες εις τον τομέα Καραντάγ. Δημιουργία επικινδύνου καταστάσεως εις το αριστερόν του ΤΣΑΜ. Εγκατάλειψις Οχυρού Εχίνος. Ζωηροί αγώνες εις υψίπεδον Κάτω Νευροκοπίου. Άκαμπτος η αντίστασις των Οχυρών Περιθώρι καΙ Ρούπελ. Εισβολή της 2ας Γερμανικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας. Αγώνες της 9ης Απριλίου—Συνθηκολόγησις. Νικηφόροι μάχαι εις Καραντάγ. Ο αγών εις την στενωπόν Ρούπελ.Τα μετά την Συνθηκολόγησιν. Αι λεπτομέρειαι της συνθηκολογήσεως. Η τύχη των μονάδων του ΤΣΑΜ. Είσοδος Βουλγάρων εις την Ανατολικήν Μακεδονίαν καΙ Δυτικήν Θράκην. Κρίσεις των Γερμανών επί του αγώνος της Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας. Ανακεφαλαιωτικόν συμπέρασμα.
-«Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», που περιγράφει την τελευταία φάση των επιχειρήσεων που έγιναν σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος: «Τη Μάχη της Κρήτης». Την εποχή κατά την οποία έγιναν τα εξιστορούμενα γεγονότα ο νικηφόρος στρατός του αλβανικού μετώπου δεν υπήρχε πλέον και ολόκληρη η Ηπειρωτική Ελλάδα είχε καταληφθεί από τους γερμανικά στρατεύματα. Οι ελληνικές μονάδες που έλαβαν μέρος στη μάχη της Κρήτης δεν αποτελούσαν μέρος του οργανικού ελληνικού στρατού αλλά ήταν κάποιες πρόχειρα συγκροτημένες μονάδες χωρίς καμία ουσιαστική υποδομή. Τις ελλείψεις όμως ήρθε να αναπληρώσει η αποφασιστικότητα και ο ηρωïσμός με τον οποίο, μέσα και από τη βοήθεια των εμπειροπόλεμων κατοίκων της Κρήτης, οι άπειρες αυτές μονάδες πραγματοποίησαν την αποστολή τους…
-«Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 1941- 1945 (ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ, ΡΙΜΙΝΙ, ΑΙΓΑΙΟ)», ο οποίος αναφέρεται στη συγκρότηση και την οργάνωση του Ελληνικού Στρατού στη Μέση Ανατολή κατά την περίοδο 1941-1945, καθώς και στη δράση των μονάδων που συγκροτήθηκαν.
Τα κύρια σημεία του τόμου είναι τα εξής: Οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική και στην Ιταλία. Συγκρότηση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή. Η μάχη του Ελ Αλαμέιν. Η συμμετοχή του ιερού λόχου στις επιχειρήσεις της Βόρειας Αφρικής. Η συμμετοχή του ελληνικού στρατού στις επιχειρήσεις της Ιταλίας. Επιχειρήσεις στις Νήσους του Αιγαίου. Οι αποβατικές επιχειρήσεις περιόδου 29 Οκτωβρίου 1943 – 25 Νοεμβρίου 1943. Τα Συμμαχικά Σχέδια για τη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Καταδρομικές επιχειρήσεις περιόδου 14 Φεβρουαρίου 1944 – 30 Σεπτεμβρίου 1944. Η Αναδιοργάνωση του Ιερού Λόχου ως Μοίρας Καταδρομών. Η απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου. Οι επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα.