Η εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» ολοκληρώνει τον κύκλο των νέων ηχογραφήσεων, οι οποίες μεταδόθηκαν για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο, και πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2020-2022, μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος της ΕΡΤ προς τους δημιουργούς του ελεύθερου θεάτρου, πανελλαδικά, το 2020. Μια προσπάθεια αναγέννησης, επαναφοράς του Ραδιοφωνικού Θεάτρου στις συχνότητες απ’ όπου πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα.
Το έργο «Καμίγ Κλοντέλ: Το κύμα της τρέλας», που μεταδίδεται την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023, στις 10 το βράδυ, από το Τρίτο Πρόγραμμα, είναι το δεύτερο έργο του Στέλιου Κρασανάκη, το οποίο εντάσσεται στον κύκλο «Θέατρο και Ψυχοπαθολογία, αναζήτηση τρόπων αναπαράστασης της ψυχικής διαταραχής επί σκηνής». Το πρώτο έργο, μέρος του ίδιου κύκλου, «Η Σκέψη» του Λεονίντ Αντρέγιεφ με τον Μάνο Καρατζογιάννη στον ρόλο του γιατρού Αντόν Ιγκνάτγεβιτς Κερζέντσεφ,- ο οποίος δέπραξε τον φόνο του φίλου του Αλεξέι Σβιέλοφ, επειδή όπως ο ίδιος αφηγείται, ήταν ψυχικά διαταραγμένος- μεταδόθηκε από την εκπομπή τον Φεβρουάριο του 2023.
Το έργο «Καμίγ Κλοντέλ: Το κύμα της τρέλας», παρακολουθεί τη διαδρομή της διάσημης γλύπτριας από τη δημιουργική της νιότη έως την παράφρονα «ώριμη ηλικία» και τον εγκλεισμό της για 30 χρόνια στο άσυλο, έως τον θάνατό της το 1943, ακολουθώντας τις μορφές και τις φόρμες που εκείνη πρώτη επινόησε. Το κείμενο ιχνηλατεί τη συντριβή της γυναίκας- δημιουργού με θριαμβευτική δύναμη σε μια εποχή έντονα συντηρητική, που κυριαρχείται από κοινωνικές ανακατατάξεις και ανδροκρατούμενες αντιλήψεις. Αναδεικνύονται οι συγκρουσιακές σχέσεις, οι καταστροφικές εμμονές και προκαταλήψεις περί στίγματος, τροχοπέδη στη δημιουργικότητα και στην ορμή της νιότης. Οι οικείοι της την αντιμετωπίζουν χωρίς επιείκεια και εφησυχάζουν μετά τον εγκλεισμό της στο άσυλο. Παρά την εμφανή βελτίωση της ασθένειάς της, η οικογένειά της δεν ανταποκρίνεται. Από παραμέληση στην περίοδο του πολέμου,- παρά τις παρηγορητικές επιστολές των υπευθύνων προς τον αδελφό της, – θεωρείται ότι κατέληξε η Καμίγ, η προικισμένη γυναίκα που διεκδίκησε το δικαίωμα να είναι γλύπτρια. Οι επιστολές που έστελνε η ιδιοφυής δημιουργός στον δάσκαλο και μεγάλο έρωτά της Auguste Rodin, στον αδελφό της, Paul Claudel και στη μητέρα της είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αποτελούν το υλικό για την συγκεκριμένη παράσταση.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης και υπεύθυνος για τη δραματουργική επεξεργασία, ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής Στέλιος Κρασανάκης στο σημείωμά του αναφέρει: «Φαίνεται πως ο θεός της Τέχνης χάρισε στην Καμίγ Κλοντέλ εκτός από το ταλέντο να δίνει μορφή και κάλλος στις ιδέες της, τη δυνατότητα να εκφράζει τις σκέψεις της με λόγο καθαρό και αξιοθαύμαστο. Ούτε το ένα ούτε το άλλο, όμως, κατάφεραν να αποτρέψουν τον εγκλεισμό της για 30 έτη έως τον θάνατό της, σε ψυχιατρικό άσυλο. Φαίνεται πως οι δυνάμεις της συντήρησης έχουν μεγαλύτερη δύναμη από εκείνες της πρωτοπορίας και πως υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για διακρίσεις εις βάρος των γυναικών-καλλιτεχνών. Η Καμίγ συνθλίβεται ανάμεσα στον δυναμικό επιφανή δάσκαλο και αγαπημένο της Ροντέν και τον ανερχόμενο, φιλόδοξο συγγραφέα και πρέσβη αδελφό της, ανάμεσα στον πατέρα της, που τη λάτρευε και τη θεοσεβούμενη μητέρα της που ντρεπόταν για τη συμπεριφορά της. Η νεαρή γλύπτρια λειτουργεί ως trickster, ως ζιζάνιο στον κύκλο του Ροντέν, στη συντηρητική οικογένειά της, στην αδιάλλακτη κοινωνία της εποχής της. Προκαλεί, διεκδικεί, χλευάζει. Καταφέρνει να σμιλέψει εξαιρετικά έργα και να δημιουργήσει τη δική της τεχνοτροπία με μεγάλη πνευματική πνοή, πριν βυθιστεί στο διωκτικό παραλήρημα και απογυμνωθεί από τη διάνοιά της, τη δημιουργική της ικανότητα.
Την απορία μας, την οργή μας γι’ αυτήν τη στάση απέναντι στην ανήσυχη δημιουργό, θελήσαμε να παρουσιάσουμε με λιτά εκφραστικά μέσα, βασισμένοι στις επιστολές της, ακολουθώντας τις δικές της φόρμες. Επιστολές με δραματουργικό ενδιαφέρον, που αποτελούν μια ακόμη δημιουργική στιγμή της, μια απεγνωσμένη προσπάθεια επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Η κραυγή της Κλοντέλ όπως αναδύεται από τις επιστολές της φαντάζει πιο επίκαιρη παρά ποτέ, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου τα δυναμικά του κοινωνικού αποκλεισμού ενεργοποιούνται ξανά».
Μετάφραση: Ρούλα Τσιτούρη
Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης
Μουσική σύνθεση: Κλοντ Ντεμπισί
Ηχοληψία: Γιώργος Γεωργόπουλος Multivision, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών
Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου (Καμίγ Κλοντέλ), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Πολ Κλοντέλ)
Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη
Info
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6
Κυριακή 25 Ιουνίου 2023, στις 22:00
Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»
Live Streaming: https://www.ertecho.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma